nieuws

Oetker-concern verkoopt rederijdochter

Fabrikanten 2020

Oetker-concern verkoopt rederijdochter

HAMBURG – Het Oetker-concern, in Nederland vooral bekend van de pizza’s en toetjes, heeft zijn rederijdochter Hamburg Süd verkocht aan de Deense containervervoerder Maersk Line.

Laatstgenoemde is een dochteronderneming van A.P. Möller. De transactie werd door Maersk donderdag bekendgemaakt, zonder de overnameprijs te melden. De Hamburg Südamerikanische Dampfschifffahrts-Gesellschaft, zoals het bedrijf voluit heet, is de op zes na grootste containervervoerder ter wereld. Het bedrijf heeft 130 containerschepen in de vaart en heeft wereldwijd verspreid over ruim 250 kantoren bijna 6000 medewerkers in dienst. Hamburg Süd haalde vorig jaar een omzet van 6,7 miljard dollar (6,3 miljard euro).

Oetker is een conglomeraat

De rederij was afgelopen jaar goed voor de helft van de omzet van het Oetker-concern, dat een daadwerkelijk conglomeraat van bedrijven is. Naast de food- en rederijtak heeft het concern ook luxe hotels, bierbrouwerijen, fabrikanten van sekt en een bank. Het Financieele Dagblad had eerder deze week een uitgebreid verhaal over het Oetker-concern waar een generatieconflict aan de gang is tussen verschillende familieleden. Zoals veel grote Duitse ondernemingen is Oetker niet beursgenoteerd maar privé-eigendom.

Verkoop van rederij is helft van de concernomzet

Oetker stoot met de verkoop ongeveer de helft van de omzet af. Voor de verkoop was Oetker, met 31.000 medewerkers, goed voor een jaaromzet van zo’n €12 miljard.

Distrifood is nu ook actief op Facebook. Like ons en blijf op de hoogte. >>>

Reageer op dit artikel