nieuws

Nieuwe Grolsch-moeder koopt meer merken

Fabrikanten 1724

Nieuwe Grolsch-moeder koopt meer merken
Foto: Pixabay

TOKIO – Bierbrouwer Asahi koopt ook de Oost-Europese merken van SABMiller, de branchegenoot die onlangs met Anheuser-Bush InBev fuseerde tot veruit het grootste bierconcern ter wereld.

De Japanse eigenaar van onder meer Grolsch betaalt daar 900 biljoen yen (7,3 miljard euro) voor, meldde zakenkrant Nikkei dinsdag. Om van de Europese Commissie toestemming te krijgen voor de megafusie verkochten AB InBev en SABMiller eerder onder meer Grolsch en het Italiaanse Peroni aan Asahi. Daar zouden nu ook het Tsjechische Pilsner Urquell, de Poolse merken Tyskie en Lech, het Roemeense Ursus en het Slowaakse Topvar bij komen.

Merken stonden al langer in de etalage

Ook in onder meer de Verenigde Staten en China moesten AB InBev en SABMilller merken afstoten om mededingingsbezwaren weg te nemen. De fusie tussen de twee grootste bierproducenten ter wereld werd in oktober afgerond. Heineken is de nieuwe nummer twee.  De nu overgenomen merken stonden al langere tijd in de etalage. De afgelopen periode werken meer kandidaten voor een mogelijke overname genoemd, maar het Japanse Asahi was al langere tijd de favoriet.

Uitvinder van pils

Het Tsjechische Pilsner Urquell is de bekendste van de overgenomen merken. Het bier is afkomstig uit de stad Pilsen in Bohemen, waar de naam pils van is afgeleid. De eerste brouwmeester van het bedrijf, de uit Beieren afkomstige Josef Groll, geldt als de uitvinder van de populaire biersoort. De verschillende Poolse merken zijn ook bij veel reguliere supermarkten in ons land te koop, alsmede bij Poolse supermarkten.

Distrifood is nu ook actief op Facebook. Like ons en blijf op de hoogte. >>>

Reageer op dit artikel