nieuws

James Quincey nieuwe topman bij Coca-Cola

Fabrikanten 1818

James Quincey nieuwe topman bij Coca-Cola

ATLANTA – De huidige ceo van Coca-Cola, Muhtar Kent treedt op 1 mei 2017 terug uit die functie. Hij wordt opgevolgd door James Quincey, die al langere tijd werd gezien als de kroonprins bij de frisdrankenfabrikant.

De nieuwe ceo werkt al twintig jaar bij Coca-Cola en was de laatste jaren verantwoordelijk voor de strategie waarbij Coca-Cola naar alternatieven zocht voor de suikerrijke frisdranken waarmee het bedrijf groot is geworden. Afgelopen jaar rolde Coca-Cola onder de naam Fairlife een melkdrank uit met meer proteïne en minder suikers dan reguliere melk. Daarnaast investeerde het bedrijf onder meer in ijsthee en water als alternatief voor de teruglopende frisdrankverkopen.

Strategie voortzetten

Quincey stelde rond de bekendmaking dat hij deze strategie wil voortzetten. Hij beloofde meer laagcalorische dranken en frisdranken in kleinere flesjes en blikjes. Daarnaast stelde hij dat het merk Coca-Cola relevant moet blijven bij consumenten, onder meer door een verdere digitalisering van de onderneming. Hij ziet bijvoorbeeld veel brood in de verkoop van dranken via maaltijdbezorgers en andere online platforms. ‘De iPhone bestond nog niet toen Muhtar ceo werd’, aldus Quincey.

Dalende omzet zien te keren

Coca-Cola zal inderdaad hard moeten werken aan de toekomst. De onderneming kampte de afgelopen vier jaar met een dalende omzet en analisten rekenen voor dit jaar ook weer op een omzetdaling met zo’n 5 procent. Ook de winstgevendheid van het bedrijf is dalende. Een reden hiervoor is het afstoten van het bottelen van de frisdrank aan onafhankelijke bedrijven. Muhtar Kent is overigens niet helemaal weg bij het bedrijf. Hij blijft aan als chairman of the board.

Coca-Cola-veteraan

De nieuwe topman werkt al meer dan twintig jaar bij Coca-Cola, waarbij hij lange tijd doorbracht in Zuid-Amerika. De 51-jarige Quincey is afkomstig van de universiteit van Liverpool in het Verenigd Koninkrijk en werd daarna eerst consultant alvorens hij bij Coca-Cola aan de slag ging. De laatste jaren was hij als coo al kroonprins van Kent.

Reageer op dit artikel