nieuws

Maker Camel en Pall Mall weigert miljardenbod

Fabrikanten 1606

Maker Camel en Pall Mall weigert miljardenbod

LONDEN – Sigarettenfabrikant Reynolds American gaat niet akkoord met het miljardenbod van branchegenoot British American Tobacco (BAT) op alle aandelen die laatstgenoemde nog niet van Reynolds bezit.

Reynolds American vindt het bod te laag, aldus ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Reynolds, de maker van onder meer Camel en Pall Mall, praat nog wel met BAT, dat onder meer het sigarettenmerk Lucky Strike heeft. Naar verluidt is BAT zelfs bereid de prijs op te voeren, aldus de bronnen. Als de overname toch doorgaat haalt het fusiebedrijf Philip Morris in als grootste beursgenoteerde tabaksbedrijf ter wereld.

Bat bezit al 42 procent aandelen

Eerder werd bekend dat BAT, dat al iets meer dan 42 procent van Reynolds in handen heeft, de rest van de aandelen wil overnemen. Daarvoor heeft het nu zo’n 47 miljard dollar over. Woordvoerders van beide bedrijven wilden niet reageren.

Dalend aantal rokers

In de sigarettenbranche vindt een consolidatieslag plaats vanwege het dalende aantal rokers in veel landen. BAT speelde daarin al een belangrijke rol met onder meer de financiering van de overname van het Amerikaanse tabaksbedrijf Lorillard door Reynolds.

Nederland eerder getroffen

De consolidatieslag, én het dalend aantal rokers, heeft eerder zijn weerslag gehad in Nederland. Bat sloot al in 2006 zijn sigarettenfabriek in Zevenaar. In 2014 sloot Philip Morris zijn sigarettenfabriek in Bergen op Zoom. Beide fabriekssluitingen kostten honderden medewerkers hun baan.

Reageer op dit artikel