nieuws

Recall literpakken kokosdrank vanwege bacterie

Fabrikanten 1698

Recall literpakken kokosdrank vanwege bacterie

EINDHOVEN – Het bedrijf Sparkel Beverages roept uit voorzorg literpakken kokosdrank van de merken King Coconut en 100% Coconut Grove terug.

Dit omdat de productveiligheid niet gegarandeerd kan worden. Consumenten wordt verzocht de kokosdrank niet te consumeren. De literpakken 100% Coconut Grove worden verkocht in vestigingen van Dekamarkt, Dirk van den Broek, Hoogvliet, Jumbo en Nettorama. De literpakken King Coconut zijn alleen in de Action verkocht.

Kokosdrank onvoldoende verhit

Bij de productie is de kokosdrank onvoldoende verhit, waardoor niet kan worden gegarandeerd dat in het product geen sporen van een schadelijke bacterie aanwezig zijn. Consumenten die de kokosdrank thuis hebben staan, kunnen hun geld terugkrijgen. Zij worden verzocht het pak leeg te gieten, de streepjescode uit de verpakking te knippen en deze onder vermelding van naam, adres en bankrekeningnummer op te sturen naar Sparkel Beverages in Eindhoven.

Besmetting met bacteriën

De kokosdrank wordt door Sparkel Beverages ‘onder zodanig hygiënische omstandigheden geproduceerd, dat besmetting met bacteriën en sporen van bacteriën nagenoeg is uitgesloten’, meldt het bedrijf. Hetzelfde geldt voor de ingrediënten van de kokosdrank. Voor de zekerheid krijgt de kokosdrank bij de productie ook nog een hittebehandeling zodat als er toch bacteriën of sporen van bacteriën in de drank aanwezig zouden zijn, deze vernietigd worden. Naar nu blijkt, is de toegepaste verhitting voldoende om bacteriën te doden, maar onvoldoende om eventueel aanwezige sporen van de Clostridium Botulinum bacterie volledig uit te schakelen.

Ernstige gezondheidsklachten

In het geval waarin een literpak van de drank deze sporen zou bevatten, kunnen deze zich hierdoor ontwikkelen tot Clostridium Botulinum bacteriën, die tot ernstige gezondheidsklachten kunnen leiden. De veiligheid van de kokosdranken kan dus niet absoluut gegarandeerd worden en om die reden roept Sparkel Beverages deze terug. Het gaat hier uitsluitend om de literverpakkingen. De kokosdrank in alle andere verpakkingen is wel voldoende verhit, zodat de veiligheid wel gegarandeerd kan worden.

Reageer op dit artikel