nieuws

Bolletje bleef ten onrechte niet Nederlands

Fabrikanten

Bolletje bleef ten onrechte niet Nederlands

AMSTERDAM – Continental Bakeries uit Dordrecht kreeg enkele jaren geleden ten onrechte geen toestemming om Bolletje te kopen. Het bedrijf ging daarna naar het Duitse Borggreve.

Dat blijkt uit een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dat de uitspraak van de mededingingsautoriteit heeft vernietigd. In 2012 stond de beschuitfabrikant in de etalage omdat de oprichtersfamilieTer Beek  na de pensionering van de laatste familiedirecteur het bedrijf wilde verkopen. Continental Bakeries, eigendom van investeerder NPM Capital, was de belangrijkste kandidaat voor de overname van Bolletje.

Beide partijen samen te dominant in beschuit
Zover kwam het echter niet
omdat de NMa oordeelde dat de positie van Continental Bakeries door de overname van Bolletje in beschuit dan te sterk zou worden. Beide partijen hebben samen zo’n 80 procent van de markt in Nederland in handen, wat voor de kartelwaakhond reden was om zijn ban uit te spreken over de transactie. Het Duitse Borggreve ging er uiteindelijk met de buit vandoor. Zowel Continental Bakeries als de familie Ter Beek gingen in beroep tegen de uitspraak van de NMa, die inmiddels is opgegaan in de Authoriteit Consument en Markt.

NMa hield onvoldoende rekening met huismerken
Het komt volgens Het Financieele Dagblad maar zelden voor dat een uitspraak van de kartelwaakhond wordt herroepen. Het is nu voor de partijen eventueel mogelijk een schadeclaim in te dienen, maar het is nog niet duidelijk of dit gaat gebeuren. Het besluit werd ongeldig verklaard omdat in de onderbouwing onvoldoende rekening is gehouden met de huismerken van supermarkten. Bolletje zelf was geen partij in deze zaak.

Lees de complete uitspraak >>>

Reageer op dit artikel