nieuws

Braziliaans bod op Chiquita

Fabrikanten

Braziliaans bod op Chiquita

CHARLOTTE – Vruchtensapproducent Cutrale Group en investeringsmaatschappij Safra Group willen de Amerikaanse fruitproducent Chiquita Brands International overnemen.

Dit hebben beide bedrijven bekendgemaakt, aldus het ANP. Het gaat om een rivaliserend bod, want in maart van dit jaar meldde Chiquita dat het wilde fuseren met de Ierse branchegenoot Fyffes om ’s werelds grootste bananenbedrijf te vormen.

Contanten
Die transactie zou geheel in aandelen worden afgerond. Maar nu bieden Cutrale en Safra 13 dollar per aandeel in contanten voor Chiquita. Dat is een premie van 29 procent op de slotkoers van Chiquita in New York afgelopen vrijdag. Chiquita moet dan wel afzien van de fusie met Fyffes. Het bod van Cutrale en Safra waardeert Chiquita op meer dan 610 miljoen dollar (€455 miljoen).

Geen actie
Chiquita liet weten het bod te onderzoeken en raadde de aandeelhouders aan geen actie te ondernemen op dit moment.

Het Braziliaanse Cutrale is een grote producent van sinaasappelsap, maar produceert ook andere vruchten. Safra Group is in handen van Joseph Safra, de op één na rijkste man van Brazilië. Zijn conglomeraat is onder meer eigenaar van de bank Banco Safra. In 2011 nam Safra nog een controlerend belang in de Zwitserse bank Sarasin over van Rabobank.

Wall Street
Op Wall Street werd het overnamebod goed ontvangen. Het aandeel Chiquita ging maandag met bijna 32 procent omhoog tot 13,25 dollar.

Reageer op dit artikel