nieuws

‘Supers berekenen prijsstijging sneller door

Fabrikanten

‘Supers berekenen prijsstijging sneller door

AMSTERDAM – Voedselproducenten en supermarkten berekenen prijsstijgingen van grondstoffen steeds sneller door aan consumenten. Dat doen ze ook met prijsdalingen, maar dat gebeurt in mindere mate dan wanneer grondstoffen duurder worden.

Dat meldt ING Economisch Bureau in een onderzoek naar prijsschommelingen bij grondstoffen. Het bureau heeft de periode 2000-2006 en 2007-2012 met elkaar vergeleken en gekeken naar de prijzen van boerderijmelk, tarwe, suiker, cacao en plantaardige olie. Die zijn vergeleken met de prijzen van de eindproducten die van de grondstoffen worden gemaakt.

Marge terugwinnen

ING stelt dat in de periode van 2007-2012 prijsstijgingen van grondstoffen sneller worden doorberekend door de producenten en de retailers dan in de periode daarvoor. Volgens de bank komt dat doordat de supermarkten marge terug wilden winnen die ze hebben verloren in de prijzenoorlog die in 2003 begon. Ook berichten media vaker over prijsstijgingen. Daardoor mensen daarvan op de hoogte zijn durven supermarkten sneller hun prijzen te verhogen.

Extreem weer

ING verwacht dat de prijzen van grondstoffen volatiel blijven. De vraag naar grondstoffen stijgt, terwijl het aanbod vaker wordt verstoord door extreem weer. Hierdoor blijven de voedselgrondstofprijzen hoger en volatiel. Dit wordt sterker merkbaar in de EU doordat het gemeenschappelijk landbouwbeleid verandert.

Reageer op dit artikel