nieuws

Champignongigant Prime Champ in Ierse handen

Fabrikanten

Champignongigant Prime Champ in Ierse handen
Koos Groenewold

VENLO – De grote Ierse champignonproducent Monaghan neemt de activiteiten van het failliet verklaarde Limburgse champignonbedrijf Prime Champ over. Daarover is mondeling overeenstemming bereikt, meldt ANP. Van de 900 personeelsleden in Nederland, Duitsland en België krijgen er 800 weer een baan aangeboden. Curator Louis Deterink heeft dat dinsdag gemeld.

Het personeel werd dinsdagavond bijgepraat. Met ingang van middernacht nam Monaghan de productielocaties, vestigingen, machines, inventaris, voorraden en klanten over. De Ieren krijgen nog een half jaar de tijd om de financiering van de bedrijfspanden te regelen.

Uitstel van betaling

Aan Prime Champ werd eind maart uitstel van betaling verleend. Het bedrijf wijt de problemen aan verliezen door operationele problemen en aan een strafrechtelijk onderzoek naar uitbuiting van Poolse pluksters. Eind januari werd de directeur van Prime Champ daarom aangehouden.

Arbeidsvoorwaarden

Monaghan heeft eigen arbeidsvoorwaarden geformuleerd maar de afspraak is dat die in overeenstemming zijn met de Nederlandse regels, aldus de curator. Deterink vertelde dat hij bij een snelle controle geen aanwijzingen heeft gevonden dat er de laatste tijd nog te laag betaald werd.

Sceptisch

Vakbond FNV Bondgenoten blijft wantrouwig en sceptisch over de beloning van de pluksters. ‘Eerst zien, dan geloven’, reageerde bestuurder Wim Baltussen dinsdagavond op de toezegging van de nieuwe eigenaar. De vakbond heeft nog veel vragen, bijvoorbeeld over wie de leiding krijgt bij Prime Champ.

Prijs

Over de prijs die Monaghan betaalt, wilde de curator dinsdagavond niets zeggen. Hij denkt dat een groot deel van de €8,5 miljoen schuld aan Rabobank ingelost kan worden en dat ook de Belastingdienst nog een deel ontvangt. Over het perspectief voor de gewone schuldeisers is hij somber.

Reageer op dit artikel