nieuws

Natuurwinkels Wessanen doen het matig

Fabrikanten

Natuurwinkels Wessanen doen het matig

AMSTERDAM (ANP) – Natuurvoedingsbedrijf Wessanen heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een fors verlies geboekt. Dit was onder meer te wijten aan de matige prestaties van de retailtak.

Het nettoverlies kwam uit op €61,5 miljoen, tegen een een verlies van €35 miljoen in het vierde kwartaal van 2011. Het verlies was veel groter dan analisten hadden voorspeld. De omzet bedroeg €163,8 miljoen, wat neerkomt op een autonome groei van 0,7 procent. Over heel 2012 bedroeg de omzet €710,8 miljoen, terwijl het verlies over het hele jaar uitkwam op €53,2 miljoen.

Reorganisatieplan

Wessanen kondigde eind 2012 al een omvangrijk reorganisatieplan aan bij de Europese activiteiten en in de tak Frozen Foods, waarbij in totaal driehonderd banen verloren zouden gaan. Deze herstructurering verloopt volgens plan, liet de onderneming weten. Met de reorganisatie zijn eenmalige kosten van circa €21 miljoen gemoeid. Daarvan is €16,3 miljoen in het vierde kwartaal van 2012 geboekt. De twee bedrijven die deel uitmaken van Frozen Foods, Beckers Benelux en Favory, worden samengevoegd en gaan verder onder de naam Izico.

Groeimotor

De divisie Grocery, die natuurproducten levert aan supermarkten, bleef de groeimotor van het bedrijf. De omzet steeg in het vierde kwartaal met ruim 17 procent tot bijna €69 miljoen. Ook de bedrijfswinst, exclusief eenmalige kosten, ging omhoog. Maar HFS zag zowel de omzet als de winst flink dalen. Volgens Wessanen waren er problemen met de groothandels en de distributie-activiteiten. Wessanen is eigenaar van Natuurwinkel en Gooodyfooods.

Stijgende omzet

Ook de Amerikaanse drankentak ABC meldde over het vierde kwartaal een iets lagere omzet en een oplopend verlies. Over heel 2012 was er nog wel sprake van een stijgende omzet, terwijl de winst wel terugliep.

Reageer op dit artikel