nieuws

Palmolieproducent Unilever onder vuur

Fabrikanten

Palmolieproducent Unilever onder vuur

AMSTERDAM – Het Maleisische bedrijf IOI dat de palmolie levert aan Unilever voor de productie van onder meer zeep en mayonaise, schendt de mensenrechten en milieunormen.

Dat stellen diverse internationale milieuorganisaties, waaronder Milieudefensie in Nederland.

Klacht

De organisaties hebben een klacht ingediend tegen de organisaties die IOI als duurzaam hebben erkend. De klacht is bij vier certificeringsorganisaties ingediend, zo bleek dinsdag. Volgens de milieugroepen is er door de organisaties niet opgetreden na eerdere klachten, waaronder een politierapport. Ze eisen nu dat het duurzaamheidscertificaat voor IOI wordt ingetrokken.

‘Een bedrijf dat op een paar locaties mooi weer speelt, maar zich elders op grote schaal schuldig maakt aan het schenden van mensenrechten en milieunormen en wetgeving aan zijn laars lapt, kun je niet als duurzaam erkennen’, aldus Geert Ritsema van Milieudefensie.

Duurzame olie

IOI levert onder meer palmolie aan voedingsmiddelenconcern Unilever, dat een van 's werelds grootgebruikers is van de grondstof voor onder meer zeep en mayonaise. Het Brits-Nederlandse concern wil in 2015 alleen nog maar duurzame palmolie gebruiken in zijn producten. In augustus vorig jaar sloten IOI en Unilever nog een meerjarencontract voor de levering van duurzame palmolie.

Ontbossing

Een jaar geleden al beschuldigde Milieudefensie het Maleisische palmoliebedrijf van omvangrijke illegale ontbossing, verwoestende bos- en veenbranden en verdringing van kleine boeren.

Unilever zegde vorig jaar een Indonesisch palmoliebedrijf de wacht aan, totdat het bedrijf kon bewijzen volledig duurzaam te werk te gaan.

Reageer op dit artikel