nieuws

Fabrikanten testen inzameling petflesjes

Fabrikanten

ROTTERDAM – De frisdrankenindustrie test de komende maanden de introductie van een speciale afvalbak voor kleine pet-flesjes. De oranje afvalbak wordt bij wijze van proef geplaatst op schoelen, sportikantines en gemeentelijke milieustraten in Rotterdam, Zwolle, Helmond en Emmen.

De frisdrankenindustrie heeft een jaar de tijd om een goede methode te vinden om de kleine flesjes in te zamelen en te hergebruiken. Staatsecretaris Van Geel van Milieu heeft met de industrie afgesproken dat de hoeveelheid pet-flesjes tussen het zwerfafval in een jaar tijd met 80 procent moet dalen. Anders dreigt hij met een statiegeldregeling.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 220 miljoen van deze kleine flesjes gekocht. Op dit moment vallen deze buiten de bestaande statiegeldregelingen op verpakkingen. Met de experimenten moet de industrie nu aantonen dat Nederlanders bereid zijn vrijwillig de lege flesjes gescheiden in te leveren. In Duitsland zorgde de invoering van statiegeld op blikjes en kleine flesjes voor een forse omzetdaling.

Auteur: Joep Meijsen

Reageer op dit artikel