nieuws

Den Haag pakt voedselverspilling aan

Events 301

Den Haag pakt voedselverspilling aan

DEN HAAG – Stichting Vers & Vrij gaat op World Food Day op 16 oktober in Den Haag met koelkasten op pad om maaltijden op te halen. Het gaat om een project om armoede en voedselverspilling tegen te gaan.

Het project  ‘Vers & Vrij’ ondersteunt huishoudens die – al dan niet tijdelijk – in zwaar weer zitten met een dagelijkse maaltijd, aangeboden door horecagelegenheden, scholen en andere instellingen in de stad. Op World Food Day zal wethouder Liesbeth van Tongeren (Duurzaamheid) het eerste bakje in de koelkast plaatsen tijdens de feestelijke opening in buurt-en-kerkhuis de Paardenberg (STEK) in Transvaal.

Vrijwilligers rijden in elektrische bestelauto’s

Het project bestaat eruit dat vrijwilligers gedurende vijf dagen in de week langsgaan bij 21 horecagelegenheden en scholen om overgebleven,  bereide (vers)producten op te halen. De vrijwilligers rijden in elektrische bestelauto’s die speciaal voor Vers & Vrij zijn gemaakt. De maaltijden worden vervolgens geseald in Vers & Vrij bewaarbakjes.  Aan het initiatief werken meer dan 20 restaurants, 12 buurtcentra, kerken, activiteitencentra en horecagelegenheden mee.

Bezorgers brengen maaltijden naar 11 locaties in Den Haag

Volgens de stichting brengen de bezorgers de maaltijden naar 11 locaties, zoals buurtcentra en kerken, gesitueerd in de armste Haagse wijken. Op de locaties staan speciaal voor het project getimmerde kasten met daarin de koelkast om de maaltijden in te bewaren, bestek, servet en nog meer. Iedereen die het nodig acht, is vrij om uit het koelkastje te halen waar hij behoefte aan heeft. Oprichtster Arna van der Sloot, die zelf als kok werkzaam is bij Bij Mauce: ‘Ik hoor dat mensen door ons project euro’s overhouden aan het einde van de maand. Dat is mijn voldoening en daar doe ik het voor.’

Succes zit hem in kleinschalige karakter

Het project richt zich op de wijken Moerwijk, Laakkwartier, Schildersbuurt, Rustenburg, Morgenstond en Transvaalkwartier. Zo staat in Weggeefwinkel Laak, Wijkcentrum Escampade en bij V&V Huisartsen een koelkast van Vers & Vrij. ‘Het succes van Vers & Vrij zit hem in de kleinschaligheid en de lokale betrokkenheid,’ vertelt Van der Sloot. ‘Een mooi voorbeeld hiervan is onze samenwerking met Middin. Deze organisatie ondersteunt mensen met een beperking bij het inrichten van hun leven, in de breedste zin van het woord.  Deze mensen ondersteunen ons bij het stickeren en het invullen van de allergenen op de bakjes.’

Reageer op dit artikel