artikel

Video: Wheel-jurylid over niveau van introducties

Events 830

Video: Wheel-jurylid over niveau van introducties
Jury Wheel of Retail 2018. Foto: Distrifood

UTRECHT – De nominaties van de Wheel of Retail, de beste productintroducties van 2018, zijn bekend. De jury kwam bijeen om de nominaties te bespreken. Koen Werner (Superunie) beantwoordt voor de camera van Distrifood vragen over het niveau van de productinnovaties in het afgelopen jaar.

Dit jaar zijn het Kees Rusius (Albert Heijn), Mandy Korver (Jumbo) en Koen Werner (Superunie) die namens hun inkooporganisatie de producten langs de meetlat leggen. Werner zegt dat hij een goed veld heeft gezien, maar hij ziet over het algemeen te weinig relevante introducties. ‘Kom niet met ‘ik ga van een doosje naar een zakje’. Dat is geen innovatie.’

Bekijk ook wat GfK en Nielsen over productintroducties zeggen:

Video Wheel: GfK en Nielsen over innovatie

Wheel of Retail-jurydag

Tijdens de jurymiddag voor de Wheel of Retail worden alle genomineerden besproken. Het is de tweede stap in het jurytraject. Eerst rankt onderzoeksbureau Nielsen alle nieuwe EAN-codes in de supermarkt in een bepaald jaar per categorie, op basis van omzet, aantal verkochte verpakkingen, omzet per winkel per verkopende week, gemiddelde prijs in de categorie en numerieke en gewogen distributie. De jury bepaalt aan de hand van die nominatielijst of er een winnaar is per categorie en welk product met een Wheel wordt onderscheiden. Hierbij houden zij rekening met het derde onderdeel van het traject: GfK deelt data uit het consumentenpanel. Het gaat om informatie met betrekking tot herkenbaarheid, daadwerkelijke aankoop, herhalingsaankoop en mate van nieuwheid.

Prijsuitreiking: Wheel on Wheels

De winnaars van de Wheels of Retail worden begin april bekendgemaakt. De wijze waarop verschilt met voorgaande jaren. Dit keer geen feestavond, maar een feestje bij de fabrikant voor de deur met hulp van the Wheel on Wheels-bus.

Reageer op dit artikel