artikel

Video Wheel: GfK en Nielsen over innovatie

Events 2051

Video Wheel: GfK en Nielsen over innovatie

UTRECHT – De nominaties van de Wheel of Retail, de beste productintroducties van 2018, zijn bekend. In aanloop naar de bekendmaking praten Hans Feenstra (Nielsen) en Norman Buysse (GfK) voor de camera van Distrifood over productinnovaties.

Onderzoeksbureaus Nielsen en GfK spelen een belangrijke rol bij het opstellen van de nominatielijst voor de Wheels of Retail. Nielsen doet de voorselectie, GfK onderzoekt de aankopen en herhalingsaankopen. Vooral jongeren drijven innovaties, blijkt uit de verklaringen van beide onderzoeksbureaus.

Nielsen: ‘Concept kan verloren gaan door één slecht aspect’

De sleutel tot succes is volgens Hans Feenstra (Nielsen) om alle van de dertien aspecten van de introductie voldoende aandacht te geven. ‘Wat we zien is dat je niet per se ontzettend hoeft uit te blinken in één bepaald aspect van een product of heel vernieuwend hoeft te zijn. Wat vooral belangrijk is, is dat je op alle aspecten een bepaald niveau hebt’, zegt hij. ‘Er hoeft maar één punt te zijn dat minder scoort, en dan is eigenlijk je hele concept verloren en gaat het niet werken.’

Over 2018 komt Nielsen op 2000 tot 2300 nieuwe producten in de supermarkt. Ze zijn niet allemaal even succesvol, geeft Feenstra aan. Hij probeert wel te duiden waar dit door komt en waar fabrikanten bij productinnovaties op moeten letten. Bekijk de video:

GfK: ‘In kw is A-merk nog steeds dé vernieuwer’

‘Of retailers het beter doen dan A-merken als het gaat om innovaties? Ik denk dat het afhankelijk is van de categorie waar je het over hebt’, zegt Norman Buysse (GfK). ‘Als je kijkt naar kruidenierswaren, dan zijn het toch veel de A-merken die bijdragen aan een succesvolle innovatie in de categorie.’

Ook GfK heeft speciaal voor de Wheel of Retail een model ontwikkeld. Het onderzoeksbureau kijkt bijvoorbeeld naar aankoop, herhalingsaankoop en het type kopers. Buysse: ‘Zijn dat bijvoorbeeld meer jongeren, huishoudens met kinderen, of oudere kopers.’ Jongeren staan volgens hem in heel veel gevallen aan de basis van innovatie. Zij zijn als eerste geneigd om een nieuw product van de schappen te pakken. Maar het is niet genoeg voor een goede innovatie, weet de onderzoeker:

Reageer op dit artikel