artikel

Zo verloopt de verkiezing Supermarkt van het Jaar

Events 2942

Zo verloopt de verkiezing Supermarkt van het Jaar
Uitreiking Supermarkt van het Jaar 2016 in Central Studios in Utrecht. SvhJ. SvhJ2016

Vianen – Maar liefst 116 supermarkten hebben zich gemeld om de titele beste supermarkt van Nederland. Het zijn geen kleintjes omdat ze bijna allemaal de interne competities al winnend hebben afgelegd. De eindstrijd speelt zich af over drie ronden. Op 10 maart 2018 is de winnaar bekend. Hieronder het overzicht wat de winkels te wachten staat: zo verloopt de verkiezing 2017/2018.

 

Het belooft een pittige strijd te worden de verkeizing supermarkt van het jaar. Die gaat deze keer tussen maar liefst 116 top-supermarkten uit de branche, een echte afvalrace naar de finish. Dit gebeurt in drie ronden die lopen vanaf de kickoff deze week tot aan de finale dag op 10 maart 2018. Dit zijn de wedstrijdrondes:

Ronde 1: Na deze eerste ronde gaan de 50 besten door naar ronde 2

In deze ronde gaat de strijd om het op orde hebben van de basis op  doordeweekse dagen. De ronden rolt zich af in de maanden september/oktober 2017. De winkels krijgen bezoek van een vakjury en er is een consumentenonderzoek. De weging is 60%-40% van de onderdelen. De vakjury bezoekt de supermarkt daarbij drie keer onaangekondigd tussen 09.00 en 18.00 uur op dinsdag t/m donderdag. Bij het consumentenonderzoek komt een enquêteur onaangekondigd langs om minimaal 60 enquêtes af te nemen op de winkelvloer tussen 09.00 en 18.00 uur op dinsdag t/m donderdag. De vakjury let op de zogenaamde ‘Basis op orde checkpunten’. Denk hierbij aan beschikbaarheid reguliere en actieproducten, hygiëne, voedselveiligheid en kwaliteit van versproducten. De enquêteur zal de respondenten op de winkelvloer onder andere vragen naar de interne en externe winkelverzorging, het algemene beeld van de winkel, klantvriendelijkheid en toegankelijkheid van medewerkers, de kwaliteit van verschillende afdelingen en de beschikbaarheid van producten.

Ronde 2: Na deze tweede ronde gaan de beste 10 supermarkten door naar ronde 3, aangevuld met de provinciewinnaars die niet tot de top 10 behoren. Ook worden de winnaars van de afdelingstitels bekendgemaakt.

In deze ronde gaat het erom om de basis op orde te hebben in de weekenden. De ronde beslaat de maanden november/december 2017.  De vakjury bezoekt de supermarkt 3 keer onaangekondigd op vrijdag of zaterdag tussen 09.00 en 18.00 uur. De supermarkt wordt ook op twee verschillende momenten bezocht door een mystery shopper. De shoppers komen bij alle deelnemers in een zelfde tijdspanne en op vergelijkbare dagen langs, één dag in het weekend en één dag doordeweeks tussen 09.00 en 18.00 uur. De vaktechnische jury bezoekt de 3 beste supermarkten per afdelingscategorie in de laatste week van de 2e ronde. De vakjury let net als in ronde 1 op de zogenaamde ‘Basis op orde checkpunten’. Denk hierbij aan beschikbaarheid reguliere en actieproducten, hygiëne, voedselveiligheid en kwaliteit van versproducten. De vragenlijst is hetzelfde als in ronde 1 m.u.v. de out of stock check. Daarnaast kan elk lid van de vakjury bonuspunten geven voor afdelingen die zich onderscheiden op bijvoorbeeld assortiment, advies medewerkers, creativiteit, bijzondere service-elementen en extra displayactiviteiten. Deze punten vormen uiteindelijk een overall eindcijfer voor de afdeling. Mystery shoppers doen zich voor als alledaagse klanten. De vaktechnische jury beoordeelt de top 3 van de best scorende afdelingen n.a.v. ronde 2. Hieruit rollen de winnaars van de afdelingstitels.

Ronde 3 Finaleronde: Tijdens het finale feest op zaterdag 10 maart 2018 wordt de winnaar van de verkiezing supermarkt van het Jaar 2017-2018 bekend gemaakt. Dan wordt ook de Jan Uffingprijs uitgereikt, de prijs voor de supermarkt met het beste personeelsbeleid.

De top jury bezoekt tijdens deze ronde gezamenlijk, aangekondigd op een donderdag of vrijdag de supermarkt. Ook 2 expert juryleden bezoeken samen, onaangekondigd de winkelvoer tussen donderdag 09.00 en zaterdag 18.00 uur. Daarnaast bezoeken twee onafhankelijke professionals op het gebied van HR samen onaangekondigd de supermarkt tussen woensdag 09.00 en vrijdag 18.00 uur. Ook wordt de supermarkt op twee verschillende momenten bezocht door een mystery shopper. De Top jury gaat op zoek naar de strategie en missie van de supermarkt. Welke positionering is gekozen om de lokale markt te bewerken en hoe verhoudt de theorie zich tot wat er werkelijk op de winkelvloer gebeurt? De expert jury gaat op zoek naar de meest commercieel aansprekende winkelvloer met de focus op beleving. Denk hierbij aan visual merchandising, inspirerende versafdelingen en extra impuls activiteiten. De Jan Uffing HR-jury gaat op zoek naar het meest effectieve en klantgerichte personeelsbeleid. Hier wordt gekeken of het team erin slaagt de consument maximaal centraal te stellen. De beste scorende supermarkt op dit onderdeel zal de Jan Uffingprijs winnen. De jury gaat hiervoor in gesprek met zowel de ondernemer of bedrijfsleider als medewerkers. Onderwijl doen de mystery shoppers zich voor als alledaagse klanten.

Reageer op dit artikel