nieuws

Analyse: Jumbo Rijkevorsel stoot AH van troon

Buitenland 9402

Analyse: Jumbo Rijkevorsel stoot AH van troon

RIJKEVORSEL – Jumbo schiet Albert Heijn op korte termijn al voorbij in het Belgische Rijkevorsel.

Jumbo opende woensdag een winkel in het grensdorp. Naar verwachting schiet het lokale marktaandeel van de nieuwe Jumbo-vestiging omhoog. Volgens de Belgische marktonderzoeker Shopperware zal dit in 2020 zelfs hoger zijn dan het lokale marktaandeel van Albert Heijn, zo blijkt uit een analyse.

Daling door komst Jumbo

Voor de opening van de Jumbo was de Albert Heijn in Rijkevorsel de marktleider met een lokaal marktaandeel van 27,6 procent. In 2020, door de komst van de Jumbo, zal dit zakken naar 21,3 procent. Het marktaandeel van de Jumbo komt uit op 21,5 procent en is daarmee nipt groter dan dat van de blauwe concurrent.

Met name Aldi en Albert Heijn

Ook de marktaandelen van de Aldi (van 13,8 procent naar 10,4 procent), Carrefour (van 17,9 procent naar 14 procent), Delhaize (van 25,7 procent naar 21,7 procent) en Lidl (van 15 procent naar 11 procent) schieten omlaag. Volgens managing consultant Dirk Vanderveken van Shopperware hebben met name Aldi en Albert Heijn last van de Jumbo. ‘De Jumbo zit naast de Albert Heijn en de komst van de Jumbo is ook vooral nadelig voor formules die zich richten op de prijs zoals Aldi, Lidl en Albert Heijn.’

Totale omzet groeit door Jumbo

De komst van de Jumbo zorgt er ook voor dat de totale supermarktomzet in Rijkevorsel zal groeien. Voor de komst van de Jumbo lag de jaaromzet volgens Shopperware op €48 miljoen. Door Jumbo zal dat naar verwachting stijgen naar €50,6 miljoen. Vanderveken: ‘Jumbo gaat nieuwe kopers aantrekken en daardoor groeit de omzet in het verzorgingsgebied.’ De dichtstbijzijnde Colruyt zit in de plaats Hoogstraten. Dat ligt echter buiten het verzorgingsgebied, waardoor Colruyt niet is meegenomen in de analyse van Shopperware.

Reageer op dit artikel