nieuws

Walmart kondigt verkoopstop munitie aan

Buitenland 493

Walmart kondigt verkoopstop munitie aan
Foto: Shutterstock

BENTONVILLE – Walmart stopt met de verkoop van verschillende varianten ammunitie voor (hand)wapens. Ook zullen in Alaska geen handwapens meer verkocht worden en roept de retailer klanten op hun wapens niet meer zichtbaar te dragen.

Dit doet de Amerikaanse supermarktketen na gesprekken met mensen binnen en buiten de organisatie over manieren om het land veiliger te maken. Er was veel ophef ontstaan na onder andere de schietpartij in een Walmart-vestiging in El Paso, Texas, waarbij 22 doden zijn gevallen. ‘Na een bezoek aan El Paso op 6 augustus, noemde ik dat we met een weloverwogen reactie zouden komen. Nu zijn we zo ver om onze volgende stappen te delen’, schrijft Walmart-ceo Doug McMillon op de website van de retailer.

Huidige voorraden opmaken

Vervolgens somt de topman de verschillende maatregelen op, waaronder dus een verkoopstop van handwapens in Alaska. Dit is de laatste staat waar dit type wapens nog wordt verkocht. Walmart zal daarnaast, na het opmaken van de huidige voorraden munitie voor geweren en handvuurwapens, die producten in het hele land uit het assortiment halen. Bovendien roept McMillon klanten op om hun wapens niet meer zichtbaar te dragen in de winkels, omdat dit een onveilig gevoel oproept bij medewerkers en andere klanten. ‘Onze prioriteit is uw veiligheid.’

‘Marktaandeel zal verlagen naar 6 tot 9 procent’

‘We weten dat deze beslissingen vervelend zijn voor sommige klanten, en we hopen dat ze het begrijpen’, aldus McMillon. Hij legt uit dat Walmart nooit meer hetzelfde zal zijn na de twee verschrikkelijke gebeurtenissen in een week tijd. Ondanks dat het bedrijf wel doorgaat met de verkoop van sport- en jachtgerelateerde wapens, verwacht Walmart een verlaging van zijn marktaandeel op ammunitie van zo’n 20 naar 6 tot 9 procent. Later zal het naar verwachting nog verder afnemen.

Veiligere industrie

Walmart zegt verder samen te werken met andere retailers om de gehele industrie veiliger te maken. Ook wil het de politiek overtuigen betere background checks uit te laten voeren en om wapens weg te halen bij mensen die gevaarlijk zijn. Hiervoor stuurt McMillon een brief naar het witte huis, schrijft hij. Het is volgens hem vooral belangrijk dat gebeurtenissen zoals in El Paso niet in de vergetelheid raken.

Walmarts maatregelen

Eerder besloot Walmart onder meer al dat mensen onder de 21 jaar geen wapens en munitie mochten kopen en om elke wapentransactie op video op te nemen.

Reageer op dit artikel