nieuws

Britse handel hamstert nu al voor feestdagen

Buitenland 299

Britse handel hamstert nu al voor feestdagen
Foto: ANP

LONDEN – ritse importeurs en drankhandelaren hamsteren op grote schaal bier, wijn, champagne en andere dranken voor de feestdagen. Ze vrezen dat de brexit die vooralsnog voor 31 oktober gepland staat het na die tijd lastig maakt om drank in te voeren uit de Europese Unie.

Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Zeker een op de vijf bedrijven heeft om die reden voorbereidingen voor kerst en oud en nieuw vervroegd. De ondernemers hebben meer personeel in dienst en opslagruimte is door de hoge vraag duurder dan normaal, zo komt naar voren uit een onderzoek van de Britse logistiekvereniging CIPS.

Gedoe rond havens en dure euro

Importeurs vrezen na de brexit gedoe rond de havens. Ook wordt rekening gehouden met een waardedaling van het Britse pond ten opzichte van de euro, waardoor goederen uit de EU duurder worden.

26 miljoen flessen champagne per jaar

Vooral wijnimporteurs slaan groot in. Het Verenigd Koninkrijk is de grootste importeur van champagne, jaarlijks gaan er meer dan 26 miljoen flessen van Frankrijk naar de Britten. The Guardian citeert een Britse wijnkenner die zegt dat er genoeg champagne is gehamsterd voor een jaar. ‘Er zal geen champagnecrisis zijn met kerst.’

Aldi waarschuwde deze week nog voor een no-deal

Deze week waarschuwde Aldi nog voor lege schappen als het Verenigd Koninkrijk zonder een deal de Europese Unie verlaat. De onderneming liet weten de beschikbaarheid van afzonderlijke producten niet te kunnen garanderen.

Reageer op dit artikel