nieuws

België: forse groei aantal zelfstandigen

Buitenland 738

België: forse groei aantal zelfstandigen
Foto: Shutterstock

ANTWERPEN – Het aantal supermarkten in handen van zelfstandige ondernemers is in België de afgelopen tien jaar fors gegroeid. In de afgelopen tien jaar nam het aantal met bijna één derde toe tot 1552.

Dat meldt het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws. Tien jaar geleden waren er nog maar 1191 supermarkten van zelfstandigen, inmiddels zijn dat er 361 meer. Het aantal personeelsleden in dienst van zelfstandige supermarktondernemers nam in dezelfde periode met 20 procent toe tot ruim 18.500.

Steeds meer zelfstandigen in organisaties

Vooral de professionalisering van zelfstandige supermarkten speelt hier volgens Luc Adries van Buurtsuper.be een belangrijke rol in . ‘Onder het motto in you can’t beat them, join them, zijn steeds meer zelfstandigen onder de vlag van grote retailgroepen, zoals Delhaize en Carrefour, gaan varen. Voor de zelfstandigen heeft dit als voordeel dat ze goedkoper producten kunnen inkopen én profiteren van het imago van de groep. Delhaize en Carrefour zijn ook tevreden, want zij kunnen uitbreiden zonder investeringen te doen en risico te nemen.’

Veranderende klant schept weer ruimte voor buurtsupers

Daarnaast ziet Ardies ook dat er door de veranderende consument weer meer ruimte is voor kleinere supermarkten die dichtbij de klant zitten, een ideaal type winkel voor zelfstandigen. ‘Grote gezinnen met drie of vier kinderen spendeerden veertig, vijftig jaar geleden uren in een groet supermarkt om inkopen te doen voor de hele week. Nu zijn er veel kleine gezinnen, alleenstaanden en tweeverdieners, die na het werk gauw even binnenspringen in de buurtsuper. Daar is het assortiment aangepast, met veel kant-en-klaarmaaltijden, en is er persoonlijk contact.’

Reageer op dit artikel