nieuws

Miljardair grijpt naast Makro-moeder

Buitenland 6725

DÜSSELDORF – De poging van de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky om het Duitse retailconcern Metro over te nemen is vooralsnog mislukt.

Miljardair grijpt naast Makro-moeder

Kretinsky had toezeggingen binnen voor 41,7 procent van de aandelen. Hij wilde echter tenminste 67,5 procent van de aandelen kopen. Samen met zijn Slowaakse kompaan Patrik Tkac wilde Kretinsky het bedrijf, moederconcern van het Nederlandse Makro, overnemen voor €5,8 miljard.

Sleutelrol voor grootaandeelhouders

Van de andere grootaandeelhouders kreeg Kretinsky wel het Haniel-concern achter zich, maar de families Schmidt-Ruthenbeck en Beisheim zagen weinig in het bod. Zij veranderden na gesprekken met het consortium rond Kretinsky afgelopen week niet van mening. De via het persbureau Bloomberg naar buitengebrachte geruchten over een mogelijke verhoging van het bod bleken ook niet waar te zijn.

Bod werd als veel te laag gezien

Zowel de directie van Metro als de meeste aandeelhouders vonden het bod veel te laag. Op de beurs in Frankfurt was er al langer weinig geloof in de deal. De koers van het aandeel Metro bleef onder de voorgestelde overnameprijs van €16 per aandeel steken. Het is niet bekend of de overnamepoging nog een vervolg krijgt.

Reageer op dit artikel