nieuws

Prijskloof AH België en Nederland slinkt

Buitenland 4637

Prijskloof AH België en Nederland slinkt
De drankafdeling in de Albert Heijn te Brasschaat

De prijsverschillen tussen Albert Heijn in Nederland en België worden steeds kleiner. AH-klanten zijn in Nederland gemiddeld genomen nog wel goedkoper uit, maar voor sommige categorieën kunnen zij inmiddels beter naar België.

Dat de prijskloof slinkt wordt duidelijk uit een analyse van Daltix, zo meldt RetailDetail. Het Belgische onderzoeksbureau nam de prijzen van bijna 15.000 producten onder de loep. Dit gebeurde in de periode van december 2018 tot augustus dit jaar. De conclusie is dat enerzijds verschillende artikelen nu goedkoper zijn in België, maar ook dat de gemiddelde prijsafstand tussen de AH’s in Nederland en België is verkleind.

Btw-verhoging

Deze ontwikkeling was begin dit jaar al te zien toen in Nederland de btw-verhoging werd doorgevoerd. Daardoor verkleinde de prijsafstand van 3,3 procent naar 1,5 procent. Sommige producten waren zodoende sinds januari al goedkoper in België en nu blijkt dat hetzelfde assortiment in verhouding nog goedkoper is bij de AH-winkels over de grens.

Prijsverschillen tot 60 procent

Het gaat daarbij om producten uit onder meer de categorieën drogmetica, alcoholische dranken en huisdierproducten. De prijsverschillen kunnen op productniveau zelfs oplopen tot wel 60 procent. Enkele voorbeelden: het haarmerk Elnett (van L’Oréal) is in België 25 procent goedkoper, terwijl de AH Basic-producten gemiddeld 11 procent goedkoper zijn bij de zuiderburen.

Reageer op dit artikel