nieuws

Lidl legt Brexit-rekening bij leveranciers

Buitenland 5298

Lidl legt Brexit-rekening bij leveranciers

DUBLIN – De Ierse tak van Lidl heeft Britse toeleveranciers laten weten de kosten die voortvloeien uit Europese heffingen na de Brexit door te berekenen. Dit betekent dat prijzen voor producten in de winkels voor klanten gelijk blijven.

Dat meldt de Sunday Times. Als gevolg van het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, ook wel Brexit genoemd, is de kans aanwezig dat er exportheffingen komen voor Britse foodfabrikanten die zaken doen met het buitenland. Als het VK zonder een deal uit de EU stapt, gaan de voorwaarden gelden zoals die binnen de wereldhandelsorganisatie WTO gelden. Lidl maakt voor zijn Ierse winkels veel gebruik van Britse toeleveranciers en vraagt in een brief bevestiging dat duty paid ready wordt geleverd.

Heffing op export vanuit VK loopt op tot 45 procent

Volgens een woordvoerder van Lidl maakt deze regeling al deel uit van bestaande contracten. Het gaat daarbij potentieel om stevige percentages. Volgens de WTO-regels zou er op de export van 45 procent op zuivelproducten, 18 procent op vlees en 12 procent op agf worden geheven.

Lidl werkt al twee jaar aan plan voor Brexit

Lidl Ierland stelt al twee jaar samen met externe consultants te werken aan het zo soepel mogelijk laten verlopen van Brexit. Daarbij zijn onder meer workshops georganiseerd voor toeleveranciers.

Reageer op dit artikel