nieuws

DHL stopt bezorging Amazon Fresh in Dld

Buitenland 1493

DHL stopt bezorging Amazon Fresh in Dld
Wagen van Amazon Fresh in de Verenigde Staten. Foto: Shutterstock

BONN – Deutsche Post DHL is in Duitsland gestopt met het bezorgen van online bestelde boodschappen voor Amazon Fresh. De markt bleef volgens DHL achter bij de verwachtingen.

Amazon levert sinds begin deze maand de boodschappen via zijn eigen logistiek netwerk uit aan zijn klanten. Dat brachten vakblad Lebensmittel Zeitung en Supermarktblog aan het licht. In eerste instantie onthielden zowel Amazon als DHL zich van commentaar. Een woordvoerder van DHL bevestigde later tegenover persbureau DPA dat het de logistiek dienstverlener is die de samenwerking heeft beëindigd en is gestopt met bezorgen voor Amazon Fresh. Reden: de markt voor online bestelde verse levensmiddelen blijft volgens de woordvoerder ver achter bij ‘de verwachtingen die we er van hadden’.

Achterblijvende markt

Die achterblijvende marktontwikkeling noopte volgens de woordvoerder DHL tot een heroverweging van de bezorgactiviteit. DHL bezorgde de boodschappen voor Amazon Fresh in Berlijn, Hamburg en München. ‘Op basis van deze ontwikkeling en vanwege de complexiteit van het proces hebben we onze activiteiten in deze markt sterk gereduceerd’, aldus de DHL-woordvoerder. Een jaar geleden stootte het post en pakketbedrijf al zijn eigen onlinesupermarkt Allyouneed Fresh af. Dat bedrijf diende als basis om knowhow te ontwikkelen wat betreft het bezorgen van verse, gekoelde levensmiddelen.

Amazon: ‘Klanten beste ervaring bieden’

Amazon onthoudt zich grotendeels van commentaar en zegt ‘in principe’ geen mededelingen te doen over verdragen die het al dan niet met zakenpartners heeft. Voor de klanten verandert er niets, benadrukt het bedrijf. ‘We controleren ons aanbod regelmatig en zorgen ervoor dat we onze klanten altijd de beste ervaring bieden: lage prijzen, een ruime keuze en een snelle levering.’ Amazon brengt de bezorgboodschappen nu zelf naar de klanten via zijn eigen logisitieke netwerk. Met Prime Now biedt de e-tailer sowieso een snelle bezorgservice, die nu ook voor levensmiddelen van Amazon Fresh wordt ingezet.

Boodschappen bezorgen niet lonend

De samenwerking tussen Amazon en DHL stamt uit het voorjaar van 2017. De bezorging van de boodschappen zou voor DHL door hoge kosten amper of niet lonend zijn. Omdat de markt voor brief- en pakketpost in het tweede kwartaal van dit jaar groeit in omzet en winst zou Deutsche Post zich weer op zijn kernactiviteiten willen focussen. Naar verluidt zou DHL ook geen boodschappen meer bezorgen voor supermarktketen Rewe in marktgebieden waar het dat eerder wel deed.

Reageer op dit artikel