nieuws

Colruyt zet AI in voor productherkenning

Buitenland 1478

Colruyt zet AI in voor productherkenning
Bron: Colruyt

HALLE – Colruyt test als eerste Belgische supermarktketen automatische productherkenning.

In de winkel van Kortrijk worden groenten en fruit automatisch herkend met behulp van artificiële intelligentie (AI). Medewerkers en klanten testen de software drie maanden, waarvan Colruyt leert hoe de technologie voor meer tijdswinst en efficiëntie kan zorgen.

Slimme camera boven weegschaal

De camera boven de weegschaal herkent het product. Bron: Colruyt

In samenwerking met het bedrijf Robovision is een slimme camera ontwikkeld en opgehangen boven een weegschaal. Die camera maakt een foto zodra iets in de schaal ligt. Vervolgens bepaalt de camera onmiddellijk om welk groente- of fruitproduct het gaat en hoeft de klant dat alleen nog te bevestigen. De software herkende in de eerste tests al 97 procent van de 120 verschillende producten die Colruyt in het groente- en fruitassortiment heeft. Voor het bepalen van het gewicht haalt de software het gewicht van de herbruikbare zakjes van het totaal af.

Producten zonder barcode

Colruyt heeft bewust voor deze producten gekozen, omdat ze geen barcode hebben. De automatische productherkenning moet zorgen voor efficiëntiewinst bij de kassa, omdat caissières geen codes meer hoeven in te typen. Ook hoeft het product niet meer altijd verpakt te worden. ‘Nu verpakken we sommige groenten en fruit om verwarring tussen producten te vermijden. Door het automatisch herkennen valt dit probleem misschien weg’, zegt regionale verkoopdirecteur Rudi Dewulf.

Hoogvliet tunnelscanner

In Nederland maakt supermarktketen Hoogvliet, onder meer in Woudenberg en Veenendaal, gebruik van tunnelscanners. Producten worden op de kassaband gelegd en in de scantunnel herkend. Beeldherkenning met gebruik van AI is ook niet nieuw in ons land: Coop vernieuwde onlangs zijn app waarbij software een product herkent en automatisch de Coop-variant toont. De klant kan vervolgens het gewenste aantal van het product bestellen.

Reageer op dit artikel