nieuws

Miljardair legt overnamebod Metro op tafel

Buitenland 4889

Miljardair legt overnamebod Metro op tafel
Daniel Kretinsky op de tribune bij Sparta Praag. Foto: EPA.

DÜSSELDORF – De Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky zet zijn overnamebod op Makro-eigenaar Metro door. Hij biedt aandeelhouders onder voorwaarden €16 per aandeel, waardoor Metro in totaal €5,8 miljard waard zou zijn.

Het management van Metro wees het bod eerder al van de hand omdat het de onderneming sterk onder zou waarderen. Kretinsky geeft aandeelhouders nu een maand, tot 7 augustus, om in te gaan op zijn aanbod. De transactie gaat alleen door als hij tenminste 67,5 procent van de aandelen krijgt aangeboden, zodat hij voldoende zeggenschap heeft om de structuur van de onderneming naar zijn voorkeur aan te passen.

Eenmalige mogelijkheid voor een goede prijs

Kretinsky doet zijn aanbod via een van zijn bedrijven. ‘De prijs die door EP Global Commerce geboden wordt, biedt een eenmalige mogelijkheid aan alle aandeelhouders om een goede prijs te krijgen voor een bedrijf dat aan de vooravond staat van een omvangrijk transformatieproces’, zo wordt het bod aangeprezen.

Directie Metro neemt bod voor kennisgeving aan

Op het hoofdkantoor van Metro in Düsseldorf wordt het bod van Kretinsky voor kennisgeving aangenomen. De directie van de onderneming zou pas minuten voor het ingaan van het bod formeel op de hoogte zijn gesteld en benadrukt in een boodschap aan aandeelhouders dat het overnamebod niet in overleg of samenwerking met Metro tot stand is gekomen. De directie zou het afgelopen jaar sowieso slechts enkele keren contact hebben gehad met Kretinsky.

Kretinsky sinds vorig jaar aandeelhouder in Metro

De Tsjechische miljardair is sinds vorig jaar augustus samen met zijn Slowaakse partner Patrik Tka aandeelhouder in Metro. Naar eigen zeggen zou hij al beschikken over aandelen die hem 32,72 procent van het stemrecht bezorgen. Daaronder vallen de 15,2 procent van grootaandeelhouder Haniel en 5,39 procent van Ceconomy. Dit is het bedrijf achter de ketens Media Markt en Saturn, dat enkele jaren geleden werd afgesplitst van Metro.

 

Reageer op dit artikel