nieuws

Metro wijst bod Tsjechische miljardair af

Buitenland 2640

Metro wijst bod Tsjechische miljardair af
Foto: EPA

DÜSSELDORF – Het Duitse retailconcern Metro, in Nederland eigenaar van Makro, wijst een overnamebod van de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky van de hand.

Kretinsky biedt samen met zijn vaste Slowaakse zakenpartner Patrik Tkac aandeelhouders onder voorwaarden €16 per aandeel.  Daardoor zou Metro in totaal €5,8 miljard waard zijn. Hij geeft aandeelhouders nu een maand, tot 7 augustus, om in te gaan op zijn aanbod. De transactie gaat alleen door als de investeerder ten minste 67,5 procent van de aandelen krijgt aangeboden, zodat hij voldoende zeggenschap heeft om de structuur van de onderneming naar zijn voorkeur aan te passen.

Kretinsky heeft steun van belangrijke aandeelhouder

Kretínsky heeft via zijn investeringsvehikel al een belang van 10,9 procent in Metro en heeft steun van grootaandeelhouder Haniel, dat 15 procent bezit. Metro roept aandeelhouders echter op om geen actie te ondernemen.Volgens Metro-topman Olaf Koch zou de operationele flexibiliteit van de onderneming in gevaar komen door de mogelijke transactie. Vooral het feit dat de overname grotendeels met geleend geld wordt gefinancierd zit Koch dwars. Eerder gaf Koch al aan het bod te laag te vinden.

Metro zit midden in transformatieproces

Metro is al een aantal jaar bezig met een transformatie van breed retailconcern naar specifiek groothandelsbedrijf. Vroeger behoorde ook de MediaMarkt tot Metro, maar die elektronicaketen werd in 2017 als onderdeel van detailhandelstak Ceconomy afgesplitst. Het bedrijf voert op dit moment exclusieve gesprekken met de Oostenrijkse investeerder Redos over de verkoop van hypermarktdochter Real.

Rijk met investeringen in kolencentrales

Daniel Kretinsky werd rijk met investeringen in onder meer kolencentrales, maar geldt inmiddels ook als een belangrijke investeerder in media. Zo deed hij een geruchtmakend bod op het Franse dagblad Le Monde.

Omzetstijging in het derde kwartaal

Metro kwam deze week ook met cijfers over het derde kwartaal. Die waren beter dan verwacht, met een like-for-like omzetgroei van 3,4 procent. Alle regio’s droegen bij aan de groei, met uitzondering van de Rusland, maar volgens Koch is ook daar verbetering te zien.

Reageer op dit artikel