nieuws

België: Gewicht in verpakking klopt vaak niet

Buitenland 537

België: Gewicht in verpakking klopt vaak niet
Foto: Shutterstock

BRUSSEL – De Belgische overheid gaat scherper controleren of het gewicht van producten in de verpakking wel overeenkomt met de aanduiding op de verpakking.

Bij één op de zeven controles zouden op dat vlak inbreuken zijn geconstateerd, zo schrijft het dagblad Het Laatste Nieuws. In 95 procent van de gevallen kregen consumenten daarbij minder product dan waarvoor zij betaalden.

Campagne gevolgd door specifieke controles

Minister van Consumentenzaken Wouter Beke gaat nu samen met brancheorganisaties de regels nog een keer benadrukken, waarna supermarkten en andere verkopers kunnen rekenen op extra controles en boetes.

Supermarkt woog bakje mee bij gehakt

De zaak trok extra de aandacht nadat een consument dacht bij een supermarkt 305 gram gehakt te hebben gekocht. Thuis bleek het echter slechts om 260 gram te gaan. Het overige gewicht was het bakje waar het gehakt in lag. Dat mag echter volgens de wet niet worden meegewogen.

Duitse consumentenbond luidde eerder noodklok

Jaren geleden berekende de Duitse consumentenbond al dat gesjoemel met gewicht bij versproducten klanten miljoenen kost. Bij één op de drie agf-producten en één op de acht vleesproducten zouden consumenten minder product krijgen dan waarvoor ze betalen.

Reageer op dit artikel