nieuws

‘Amazon ontwikkelt hybride-supermarkt’

Buitenland 2063

‘Amazon ontwikkelt hybride-supermarkt’
Foto: Shutterstock

SEATTLE – De Amerikaanse online reus Amazon is bezig met de ontwikkeling van een volledig nieuwe supermarktformule. Deze moet een combinatie vormen van een vers- en een app-supermarkt.

Dat meldt de New York Times in een verhaal over de supermarktambities van Amazon. De krant baseert zich daarbij op gesprekken met direct en indirect betrokkenen. Het zou kunnen gaan om een hybride winkelformule waarbij de klant via een app zijn non-food en houdbare producten bestelt. In de winkel zoekt hij daarna op zijn gemak alle versproducten bij elkaar. Bij een pick-up-point kunnen daarna de online bestelde producten worden afgehaald. Deze hybride-winkels zouden ook de basis gaan vormen voor het thuisbezorgen van boodschappen.

Enkele jaren geleden al memo over project

Hoe concreet de plannen van Amazon voor deze nieuwe formule zijn, is niet duidelijk. Helemaal nieuw is het idee ook niet. Enkele jaren geleden verscheen er al een memo binnen Amazon waarin een soortgelijke mix van een vers- en een online supermarkt werd beschreven. Korte tijd later kocht de online retailer de alternatieve supermarktketen Whole Foods Market voor 13,4 miljard dollar.

Amazon ziet al langer brood in de verkoop van levensmiddelen

De afgelopen jaren kwam Amazon ook in het nieuws met de opbouw van een kassaloze gemaksketen onder naam Amazon Go. De nieuwe formule zou dus de derde fysieke foodformule worden voor Amazon. Daarnaast verkoopt de onderneming ook nog op verschillende manieren online levensmiddelen, onder meer via Amazon Fresh.

Markt voor levensmiddelen is 700 miljard dollar waard

Heel succesvol is de onderneming daar vooralsnog niet. Met een totale waarde van 700 miljard dollar is de markt voor levensmiddelen in de Verenigde Staten echter zeer aanlokkelijk voor de onderneming. Amazon wilde tegenover de New York Times niet ingaan op het artikel.

Hoogvliet Versmarkt was mix online en offline

De Nederlandse supermarktketen Hoogvliet beschikte enige tijd over de formule Hoogvliet Versmarkt, waarin een deel van het assortiment online of via bestelzuilen kon worden besteld en op een later tijdstip afgehaald kon worden. In de vestigingen lag de nadruk op vers- en gemaksassortiment.  Hoogvliet opende twee vestigingen van de formule, maar de laatste sloot eind 2016.

Reageer op dit artikel