nieuws

Walmart schikt zaak voor €250 miljoen

Buitenland 998

Walmart schikt zaak voor €250 miljoen

WASHINGTON – De Amerikaanse retailgigant Walmart heeft voor 282 miljoen dollar een grote corruptiezaak geschikt.

Omgerekend is dat bijna €250 miljoen. Walmart lag onder vuur van autoriteiten omdat het bedrijf anticorruptiewetgeving schond met dubieuze praktijken en regelingen in landen als Brazilië, Mexico, China en India.

Boete van SEC

De grootste retailer ter wereld stemde in met een boete van 144 miljoen dollar van de Amerikaanse beurswaakhond SEC, omdat het bedrijf niet voldoende deed corruptie te voorkomen. Daarbovenop kwam een bedrag van 138 miljoen dollar vanwege aanklachten van justitie in de Verenigde Staten. Volgens de SEC zouden dochterondernemingen van Walmart in de genoemde landen zaken hebben gedaan met tussenpersonen, van wie niet kon worden aangetoond dat ze zich hielden aan anticorruptiewetgeving. Het concern zou daarnaast verschillende waarschuwingen in de wind hebben geslagen. Ook was Walmart te traag met het instellen van scherpere interne controles.

Onthullingen New York Times

De zaak kwam in 2012 aan het licht door onthullingen van The New York Times. Walmart erkende naar aanleiding daarvan de omkoopaffaire in Mexico die de keten eerst in de doofpot wilde stoppen. Volgens de krant kwamen in 2005 aanwijzingen dat leidinggevenden bij het dochterbedrijf in Mexico steekpenningen hadden betaald om uitbreiding van het aantal winkels mogelijk te maken en marktaandeel te winnen. Walmart begon na de melding door een klokkenluider een intern onderzoek, waaruit veel bewijzen kwamen van de zeer wijdverbreide omkoping. De top van de Mexicaanse tak zou geweten hebben van de omkoping maar het geheim hebben willen houden. Daarnaast waren hoge Mexicaanse leidinggevenden betrokken bij de corruptie. In plaats van een nadere studie in te lassen, liet de Amerikaanse leiding van de supermarktgroep het bestaande onderzoek doodbloeden en sluiten.

Walmart Brazil

Vervolgens stelde het ministerie vast dat Walmart zich ook bij uitbreidingen in verschillende andere landen niet aan de regels had gehouden, schrijft Nrc.nl. Een belangrijk deel van het onderzoek richtte zich op Brazilië, een land waar de Amerikaanse retailer vorig jaar zomer weg is getrokken. Walmart Brazil fraudeerde in de boekhouding; betalingen die in de boeken naar een bouwbedrijf gingen, werden in werkelijkheid aan een overheidsfunctionaris gegeven om vergunningen te verkrijgen. Het ging om een totaalsom van 500.000 dollar.

Reageer op dit artikel