nieuws

Waitrose test flinke reductie in plastic

Buitenland 671

Waitrose test flinke reductie in plastic
Foto: Waitrose

OXFORD – De Britse supermarktketen Waitrose test in Oxford een winkel waarin het gebruik van plastic zo veel mogelijk wordt beperkt. Behalve veel meer onverpakte agf is het ook mogelijk bier, wijn, pasta en schoonmaakmiddelen in hervulbare verpakkingen te tappen.

De supermarkt heeft het reguliere aanbod aan producten niet geschrapt. Maar klanten die gebruikmaken van hervulbare verpakkingen betalen gemiddeld zo’n 15 procent minder voor producten, zo schrijft het Britse dagblad The Guardian. Onder de innovaties in de winkel zijn een schepmeubel met diepvriesfruit. Ook kunnen klanten in plaats van een plastic tas een statiegelddoos gebruiken om hun boodschappen naar huis te brengen.

Vier soorten wijn en bier tappen

Waitrose heeft rijst, pasta, linzen en couscous beschikbaar in dispensers. Klanten kunnen potjes en bakjes zelf meenemen van huis of in de winkel aanschaffen. Daarnaast is bij 160 soorten groente en fruit het plastic verwijderd. Bloemen en planten zijn niet langer verpakt in plastic maar in gerecycled papier. Daarnaast is het mogelijk om vier soorten wijn en vier biersoorten in de supermarkt te tappen in herbruikbare flessen. In samenwerking met fabrikant Ecover is ook een assortiment huishoudelijke producten hervulbaar gemaakt.

Oprecht dappere stap van Waitrose

Waitrose wil in de winkel vooral onderzoeken hoe consumenten reageren op de veranderingen. Actiegroepen roepen Britse supermarkten al langer op om meer te doen om het gebruik van plastic terug te dringen. Ariana Densham van de Britse tak van Greenpeace noemt het ‘een oprecht dappere stap’ van Waitrose. ‘Deze innovatie kan het begint zijn van een verandering naar een cultuur waarin hervullen de standaard is, wat zo hard nodig is om het gebruik van plastic bij winkelketens terug te dringen.’

Albert Heijn in Nederland bezig

Albert Heijn voerde eerder dit jaar in Hoofddorp een test uit met een agf-afdeling waarin het gebruik van plastic aanzienlijk werd teruggedrongen. Naar aanleiding van die test gaat AH dit jaar nog meer groente en fruit zonder plastic verpakking aanbieden, in winkels en online. Er wordt gestart met bananen (5 stuks die voorheen in zak zaten), zoete rode puntpaprika’s, alle soorten paprika’s en bospeen.

Reageer op dit artikel