nieuws

Metro vindt overnamebod te laag

Buitenland 2705

Metro vindt overnamebod te laag
Makro

DÜSSELDORF  – Het Duitse groothandelsbedrijf Metro is niet te spreken over het overnamebod van €5,8 miljard dat de Tsjechische miljardair Daniel Křetínský en zijn Slowaakse zakenpartner Patrik Tkáč hebben uitgebracht.

Het bestuur van het moederbedrijf van onder meer Makro en de Duitse supermarktketen Real vindt dat het bod een ‘aanzienlijke onderwaardering’ van het bedrijf betekent. Metro gaat uitgebreider op het ongevraagde bod in als ze dat officieel hebben ontvangen.

Křetínský’s al aanzienlijke belang

Het bedrijf riep aandeelhouders op voorlopig niets te doen. Křetínský’s bedrijf EP wist echter grootaandeelhouder Haniel Finance, dat 15 procent van de aandelen in Metro in bezit heeft, al achter het bod te krijgen. EP zou met zijn eigen belang in Metro sinds vorig jaar september al toezeggingen te hebben om meer dan 30 procent van de aandelen in het groothandelsbedrijf in handen te krijgen.

‘Metro kan succesvol zijn’

Křetínský zei in een verklaring ervan overtuigd te zijn dat Metro alle voorwaarden heeft om een ​​succesvol bedrijf voor de lange termijn te zijn. Hij voegde daar wel aan toe dat er in het belang van het bedrijf ook diverse veranderingen noodzakelijk zijn. Metro heeft het moeilijk sinds het enkele jaren geleden zijn elektronicawinkels Media Markt en Saturn op eigen benen zette in het bedrijf Ceconomy. Voor de verkoop van met name levensmiddelen heeft het bedrijf te lijden onder concurrentie van discountsupermarkten als Aldi en Lidl.

Geen sluitingen

Křetínský en Tkáč willen overigens geen filialen sluiten in de kernmarkten van Metro. Ook hebben ze geen grote banenreductie voor ogen. En ze willen gewoon doorgaan met al aangekondigde plannen om de Chinese activiteiten van Metro te verkopen. De investeerders hebben al een deal gesloten met grote aandeelhouder Haniel Finance over een belang van circa 15 procent in Metro.

Reageer op dit artikel