nieuws

Colruyt onder vuur op beurs

Buitenland 1804

Colruyt onder vuur op beurs

BRUSSEL – Het aandeel Colruyt heeft op de beurs van Brussel zijn grootste klap sinds 2011 gekregen. Beleggers zijn ongerust over de waarschuwing over meer prijs- en promotiedruk op de Belgische markt.

‘Colruyt Group verwacht in het boekjaar 2019/20 een sterkere prijs- en promodruk in een uitdagende Belgische retailmarkt. De groep verwacht op korte termijn geen significante opleving van het economische klimaat voor de consument in België en Frankrijk’, stond gisteravond na beurs het jaarverslag van Colruyt.

Komst Jumbo

De Belgische kranten noemen de reuring rondom de Nederlandse formules als een oorzaak. Zo kondigde Jumbo haar komst naar België aan. Albert Heijn heeft uitbreidingsplannen en pakte in België uit met acties zoals 1+2 gratis.

Marktaandeel wel hoger

Overigens blijkt uit de jaarcijfers dat Colruyt er wel in slaagde het voorbije boekjaar  zijn marktaandeel in België te verhogen. De resultaten van de keten waren ook in lijn met de verwachting: omzet en brutowinst (ebitda) stegen met enkele procenten. De Belgische krant De Tijd omschrijft de val van het aandeel als de val van Icarus: ‘Als Icarus vloog het aandeel vorig jaar met 43 procent richting de zon. Hiermee ging het tegen de wijze raad van analisten in. Die vonden dat de supermarktketen gevaarlijk hoog vloog en zetten het aandeel en masse op de verkooplijst. ‘

Reageer op dit artikel