nieuws

Tesco-baas vraagt om tax online verkopen

Buitenland 808

LONDEN – Tesco-topman Dave Lewis pleit voor een extra belasting op de omzet van online verkopers. De opbrengst moet worden gebruikt om de lasten voor retailers in de winkelstraat te verlagen.

Tesco-baas vraagt om tax online verkopen
Foto: Shutterstock

Lewis komt met zijn voorstel in een opiniestuk in het Britse dagblad Daily Mail. Het gaat daarbij om de belastingen die winkeliers betalen voor hun winkelpanden. De baas van de Britse marktleider onder de supermarkten wil een verlaging met 20 procent. Dit zou deels moeten worden betaald uit een extra heffing van 2 procent op online omzet.

Systeem is niet eerlijk

Volgens Lewis is het huidige systeem van belastingen niet eerlijk voor winkeliers in de winkelstraat. Hij waarschuwt voor het effect van de verschuiving van omzetten van de winkelstraat naar online om de samenleving door de toenemende sluiting van winkels.

Speelveld tussen online en offline moet gelijker

De topman van Tesco staat niet alleen in zijn pleidooi om het speelveld tussen online verkopers en de winkelstraat gelijker te maken. De hoogste industriebaas van het Verenigd Koninkrijk, John Allan, pleitte recent ook al voor een volledige herziening van de belastingen. Ook topmanagers van Sainsbury’s, Marks & Spencer en Morrisons pleitten eerder al voor een online tax.

Kosten voor Tesco in tien jaar verdubbeld

De zogenoemde business rate is gekoppeld aan de waarde van het pand. De ontwikkelingen in vastgoed zorgen ervoor dat Tesco de kosten hiervan in tien jaar heeft zien verdubbelen en nu 700 miljoen pond kwijt is. Retailers in totaal betalen 7,5 miljard pond aan deze belastingen.

Reageer op dit artikel