nieuws

Fabrikanten bedreigd met vergiftiging voedsel

Buitenland 1825

Fabrikanten bedreigd met vergiftiging voedsel

BRUSSEL – Diverse levensmiddelenfabrikanten hebben recent anonieme poederbrieven ontvangen met daarbij het dreigement om €300.000 te betalen. Anders zouden hun producten vergiftigd worden.

Justitie in België gaat de afpersing van voedingsmiddelenfabrikanten nu onderzoeken, meldt de NOS.

€300.000, anders vergiftiging

Bij de gechanteerde bedrijven behoren de Belgische ijsmaker IJsboerke en koekjesfabrikant Jules Destrooper. Verder gaat het onder meer om de Italiaanse chocolademaker Ferrero Rocher en koffiemerk Lavazza. De bedrijven zouden volgens de tekst in de brieven voor 20 mei €300.000 in bitcoins moeten betalen. Als ze dat niet doen, dreigen de afzenders van de brieven hun voedingsmiddelen te vergiftigen met oleandrin, een stof die een hartverlamming kan veroorzaken. Het poeder in de envelop bleek eveneens oleandrin te zijn, meldt de Belgische krant De Standaard.

‘We blijven rustig verder smullen’

Belgische media melden dat hoewel onbekend is wie er achter de brieven zitten, maar dat de afzender sowieso uit België afkomstig is. De afzenders noemen zichzelf ‘zakenmannen’. De bedrijven in kwestie zijn geen van allen op de eis ingegaan en weigeren commentaar te geven. Jules Destrooper wil alleen kwijt dat er geen gevaar is voor zijn producten. ‘Onze koekjes zijn nog perfect op orde. Wij blijven rustig verder smullen’, reageert de directeur van Jules Destrooper laconiek.

Reageer op dit artikel