nieuws

‘Gele hesjes’ kosten Auchan 140 miljoen

Buitenland 1735

‘Gele hesjes’ kosten Auchan 140 miljoen

PARIJS – Het Franse supermarktconcern Auchan heeft vorig jaar flink te lijden gehad onder de protesten van de ‘gele hesjes’.

Met name de protesten door de zogenoemde gele hesjes bezorgden Auchan in Frankrijk een omzetverlies van €140 miljoen. De omzet in Frankrijk was in totaal 1,3 procent lager en dat leidde tot een verlies van €35 miljoen aan EBITDA , meldt Reuters. Door de maandenlange protesten zagen veel vestigingen, vooral in de regio in Parijs, zich genoodzaakt de deuren op zaterdagen te sluiten vanwege rellen die gepaard gingen met plunderingen. De rellen waren in eerste instantie gericht tegen de Franse regering vanwege stijgende brandstofprijzen, maar doordat de beweging breder werd, zijn ook de Franse transportsector en retail getroffen.

Concurrentie

Daarnaast had Auchan op zijn thuismarkt ook met heftige concurrentie en prijsdruk te kampen van ketens als Leclerc en Carrefour en online aanbieder Amazon. Ook werden de resultaten getroffen door een moeilijke markt in Italië en Azië waar dochter Sun Art Retail steeds meer online concurrentie ondervindt.

Moederbedrijf lijdt verlies

De omzet van Auchan Retail daalde daardoor met 3,3 procent tot €50,3 miljard. En de EBITDA, de winst voor onder meer belastingen en rente, daalde daardoor met 20,5 procent tot €1,52 miljard tegen de huidige wisselkoers. Auchan Retail is onderdeel van de niet beursgenoteerde Auchan Holding. Dit moederbedrijf noteerde over 2018 een nettoverlies van €997 miljoen na een afschrijving van €1,1 miljard op zijn activiteiten in Italië, Frankrijk en Rusland.

Verbeterplan Auchan

Om de resultaten te verbeteren heeft Auchan een plan gelanceerd om de hypermarkten te moderniseren, de online expansie  te versnellen en te focussen op kleinere gemakswinkels. Daarnaast zijn afgelopen jaar 23 verlieslatende winkels in Italië en 11 winkels in Rusland gesloten.

Reageer op dit artikel