nieuws

België verbiedt 1+2 actie AH

Buitenland 4054

België verbiedt 1+2 actie AH

BRUSSEL – Albert Heijn mag in België geen 1+2 gratis acties meer houden omdat daarmee het verbod op de verkoop met verlies is overtreden.

Met de 1+2 actie heeft AH het verbod op de verkoop met verlies overtreden, zo oordeelt de Economische Inspectie in België. Er wordt gekeken of AH een minnelijke schikking (boete) krijgt voorgesteld of dat de zaak wordt doorgegeven aan de rechter, schrijft de Belgische krant De Morgen. Kris Peeters, de minister van Consumentenzaken nodigt AH op voorhand al uit voor overleg.

Boekhouding onderzocht

De 1+2 actie was voor Peeters reden om de Economische Inspectie naar het hoofdkantoor van Albert Heijn te sturen om de boekhouding te onderzoeken. In België mogen producten immers niet onder inkoopprijs worden verkocht. Er zouden achterdeurtjes kunnen zijn om dit verbod te omzeilen. Albert Heijn België zou bijvoorbeeld kunnen inkopen bij Albert Heijn Nederland om zo een lagere prijs te betalen die een verkoop met verlies maskeert, schrijft de Belgische krant.

Klacht

Het verzoek van minister Peeters kwam na klachten van Buurtsuper.be, de beroepsvereniging van foodretailers. Buurtsuper.be is bang voor een prijsoorlog die schadelijk is voor de hele economie. Het zou leveranciers onder druk zetten en ten koste gaan van investeringen en innovatie.

Ongekende actie voor België

Albert Heijn hield begin februari de voor België ongekend stevige actie waarbij klanten bij aankoop van één product er twee gratis bij kregen. Dat was een stuk steviger dan de 1+1 acties die Ahold Delhaize al eerder bij supermarktketen Delhaize invoerde. De actie zorgde voor veel beroering en was een succes: binnen een dag waren de schappen al leeg. Dat leidde overigens ook tot ontevreden klagende klanten die mis hadden gegrepen.

Reageer op dit artikel