nieuws

Microsoft sluit tech-alliantie rond supermarkten

Buitenland 884

Microsoft sluit tech-alliantie rond supermarkten
Foto: Microsoft

REDMOND – De Amerikaanse technologiereus Microsoft en supermarktgigant Kroger gaan nauw samenwerken om het gemak van online winkelen naar de winkelvloer te brengen. In twee testwinkels wordt technologie van Microsoft gebruikt om een groot aantal innovaties te testen.

Vrijwel alle technologie in de winkel draait op basis van cloud-technologie. In de testwinkels, in Redmond en Cincinatti zijn onder meer digitale schappen te vinden waarop prijzen razendsnel kunnen worden aangepast worden en klanten door de winkel worden geleid aan de hand van hun digitale boodschappenlijstje. Klanten worden bij het binnenlopen van een gangpad begroet door een gepersonaliseerd plaatje op de schappen van de producten die op hun boodschappenlijstje staan.

Samen staan Microsoft en Kroger sterker

Als de testwinkels een succes zijn wordt de toegepaste tech mogelijk uitgerold naar de 2780 vestigingen onder verschillende formules die onderdeel uitmaken van Kroger. ‘Samen kunnen we iets creëren dat we apart niet zouden kunnen’, zei topman Rodney McMullen van Kroger in een gezamenlijk interview met Satya Nadella van Microsoft (foto). De twee bedrijven werken al langer samen, maar hebben dit de afgelopen anderhalf jaar sterk geïntensifeerd. De locaties van de testwinkels zijn niet toevallig. Microsoft heeft zijn hoofdkwartier in Redmond, terwijl Kroger in Cincinatti gevestigd is.

Doorverkopen technologie is business model

Ook de concurrenten van Kroger zijn geïnteresseerd in de nieuwe technologie. Het doorverkopen hiervan levert het supermarktconcern een nieuwe inkomstenbron. Volgens Bloomberg werken op dit moment ook bedrijven als Macy’s, Walmart en Ahold Delhaize met de clouddienst van Microsoft, Azure. Kroger heeft zijn aandeelhouders beloofd de operationele winst eind 2020 met 400 miljoen dollar te vergroten. De technologiedeal kan daar een bijdrage aan leveren.

Antwoord op groeiende invloed van Amazon

De samenwerking tussen Kroger en Microsoft is een antwoord op de uitdijende invloed van Amazon, dat met de overname van Whole Foods Market in een klap een speler is geworden met fysieke supermarkten. Daarnaast werden er enkele kassaloze gemakswinkels geopend en wil Amazon op verschillende plekken in de wereld groeien met het bezorgen van boodschappen.

Reageer op dit artikel