nieuws

Duitse rechter verbiedt Amazon Dash-knop

Buitenland 971

Duitse rechter verbiedt Amazon Dash-knop
Foto: Wikipedia

MÜNCHEN – De Amerikaanse online reus Amazon moet in Duitsland stoppen met de levering van zijn Amazon Dash-knop. Volgens de rechter is de bestelknop in strijd met de regels rond internetverkoop.

De Amazon Dash is een kleefbare aan het internet aangesloten knop waarmee consumenten direct een product van een fabrikant kunnen bestellen. Er kan bijvoorbeeld in het toilet een knop worden gehangen van een fabrikant van toiletpapier. Als het papier op dreigt te raken is het indrukken van de knop genoeg om een nieuwe lading te bestellen. Hetzelfde kan in de keuken bij het koffiezetapparaat voor koffiebonen of bij de wasmachine met wasmiddel. F Amazon levert de knop al jaren in de Verenigde Staten en lanceerde deze enkele jaren geleden ook in Europa.

Dash onduidelijk voor consumenten

In Duitsland was dit tegen het zere been van de consumentenorganisatie Verbracucherzentrale Nordrhein-Westfalen, dat grote bezwaren heeft tegen de knop omdat het voor consumenten volstrekt onduidelijk is welk product er exact wordt gekocht, tegen welke prijs en voorwaarden en welke betaalverplichting er wordt aangegaan. Het Oberlandesgericht in München heeft donderdag besloten dat de bestelknop inderdaad ingaat tegen de wettelijke regels voor online verkoop en verbiedt Amazon om deze nog langer te leveren.

Reageer op dit artikel