nieuws

Asda groeit harder dan koper Sainsbury’s

Buitenland 558

LONDEN – De Britse supermarktketen Asda presteerde het afgelopen kwartaal beter dan Sainsbury’s dat de keten bij toestemming van de mededingingsautoriteiten overneemt.

Asda groeit harder dan koper Sainsbury’s

De nu nog Walmart-dochter Asda rapporteerde voor het zesde kwartaal op rij, een groei van de verkopen. De vergelijkbare verkopen van Asda, de verkoop door winkels die vorig jaar ook al open waren, stegen met 2 procent in het derde kwartaal. Ze zijn vooral te danken aan de toenemende verkopen van eigen label producten, meldt Reuters. De groei is daarmee ook flink hoger dan het vorige kwartaal, toen namen de like voor like verkopen met 0,4 procent toe. De keten waarschuwde wel dat de onderliggende resultaten onder druk staan door onder meer prijsconcurrentie.

Asda verliest niet aan discounters

Daarmee presteert Asda beter dan potentiële koper Sainsbury’s. Sainsbury’s rapporteerde afgelopen week een 1 procent stijging van de verkopen. Asda is niet alleen de snelste groeier van de vier grote Britse supermarktketens ketens. Het is ook de enige keten die geen marktaandeel verloor aan discounters Aldi en Lidl. De keten wist zelfs extra klanten te trekken en kreeg 115.000 extra klantentransacties te verwerken. Die zouden zijn te danken aan lagere prijzen en innovatie in de private labels.

Combi groter dan Tesco

Asda ging in april akkoord met een overname door branchegenoot Sainsbury’s voor een bedrag van 7,3 miljard Britse pond. De combinatie wordt groter dan marktleider Tesco als de mededingingsautoriteiten toestemming geven. Ook verbetert de inkoopkracht. Beide ketens zijn ervan overtuigd dat de deal doorgang kan vinden en dat het aantal winkels dat ze moeten afstoten beperkt blijft tot wat ‘verteerbaar’ is. De beslissing valt naar verwachting begin volgend jaar.

Walmart neemt belang

Walmart krijgt in eerste instantie 3 miljard pond en 42 procent van de aandelen in het gecombineerde bedrijf. Na twee jaar heeft het bedrijf de optie omdat aandeel tot 29,9 procent te verminderen en na vier jaar kan volledig afscheid worden genomen. Overigens rapporteerde Walmart afgelopen week mooie cijfers en stelde zijn verwachtingen voor het lopende boekjaar bij.

Reageer op dit artikel