nieuws

Waitrose-hoofdredacteur weg na vega-tirade

Buitenland 888

LONDEN – Hoofdredacteur William Sitwell van het supermarktblad Waitrose Food Magazine is opgestapt nadat hij schreef over het vermoorden van veganisten.

Waitrose-hoofdredacteur weg na vega-tirade

Waitrose Food Magazine is het eigen tijdschrift van de Britse supermarktketen Waitrose, met naar schatting 680.000 lezers. William Sitwell had volgens Britse media voorgesteld te schrijven over het vermoorden van veganisten, mensen die geen dierlijke producten consumeren.

‘Serie over doden van veganisten’

Sitwell deed de gewraakte uitspraak in een mail aan een journalist, die had voorgesteld met een serie te komen over de veganistische keuken. ‘Wat dacht je van een serie over het doden van veganisten, één voor één’, reageerde de hoofdredacteur. ‘Manieren om ze in de val te lokken? Te ondervragen? Hun hypocrisie bloot te leggen? Ze te dwingen om biefstuk te eten en rode wijn te drinken?’

‘Grappig bedoelde opmerkingen’

De journaliste, freelancer Selene Nelson, reageerde geschokt. Ze vertelde BuzzFeed nog nooit zo’n reactie te hebben gehad op haar werk. Sitwell bood daarop zijn excuses aan, maar het kwaad was al geschied. Hij stelde zelf dat sprake was van grappig bedoelde opmerkingen in een privémail. Een woordvoerder van Waitrose zei dinsdag al in Britse media: ‘Hoewel dit een privémail was, is William te ver gegaan. Zijn woorden zijn extreem ongepast, gevoelloos en komen niet overeen met onze denkbeelden.’

Waitrose-hoofdredacteur bekend gezicht

Sitwell is een bekend gezicht in de Britse culinaire gemeenschap. Hij was onder meer jurylid was in de populaire tv-serie Masterchef. Daarnaast schrijft hij over eten voor diverse titels.

Reageer op dit artikel