nieuws

‘Jumbo goedkoper dan Colruyt’

Buitenland 3582

‘Jumbo goedkoper dan Colruyt’

BRUSSEL – Jumbo is online 11 procent goedkoper dan de Belgische supermarktketen Colruyt, blijkt uit een prijsvergelijking.

Dat blijkt uit een vergelijking tussen 600 merkproducten door dataspecialist Daltix, die de resultaten van een meting presenteerde op het RetailDetail Food Congress dat Brussel is gehouden. Dat meldt Retaildetail.be aan de ‘vooravond’ van de entree van Jumbo op de Belgische markt. Colruyt, dat ook een soort laagste prijsgarantie kent, betwist de resultaten betwist.

74 procent producten goedkoper bij Jumbo

Van de 600 producten in de vergelijking bleek 74 procent goedkoper bij Jumbo. De prijzen van 24 procent van de producten waren lager bij de Belgen en 2 procent van de producten was gelijk in prijs.Uit de meting bleek dat het gemiddeld prijsverschil 11 procent bedroeg in het voordeel van Jumbo. Daarbij wordt wel de kanttekening gemaakt dat de prijsverschillen van dag tot dag varieerden omdat beide supermarktformules de prijzen continu aanpassen. Daltix zag de grootste prijsverschillen in de categorieën diepvries, koekjes/chocolade en wijn. Colruyt bleek wel aanmerkelijk goedkoper in de categorie barbecue.

Jumbo is volgens Daltix gemiddeld 11 procent goedkoper dan Colruyt. Bron: Daltix

Prijzen variëren dagelijks

Daltix zette voor de meting de prijzen gedurende drie maanden tegenover elkaar, van 1 juli tot en met 23 september.  De dataspecialist vergeleek de online prijzen voor een Collect & Go-afhaalpunt van Colruyt in Halle af tegen die van de Jumbo-webshop gedurende. Er zijn alleen A-merk prodcten vergeleken omdat die nu eenmaal makkelijker één op één zijn te vergelijken.

Colruyt zelf vergelijkt grenswinkels

Colruyt is het niet eens met de wijze van analyseren. De discounter stelt dat prijzen in de afhaalpunten niet zijn te vergelijken met die in de fysieke winkels. Volgens Colruyt gelden online  andere concurrentieverhoudingen met daarbij een andere prijsstelling. Marketingdirecteur Guy Elewaut zegt dat Colruyt zelf al drie jaar de prijzen van grenswinkels met elkaar vergelijkt. Volgens hem zijn de prijzen ongeveer gelijk en is Colruyt goedkoper als je naar de aankoopfrequentie van producten kijkt. Sommige producten heb je nu eenmaal vaker nodig dan andere. ‘Voor huismerkproducten zijn wij bovendien merkelijk goedkoper dan Jumbo’, aldus van Elewaut tegenover Retaildetail.

AH ook andere prijzen in België

Volgens Daltix is die redenatie niet relevant, omdat de consument niet op die manier tegen prijzen aankijkt. De data-analist denkt overigens niet dat Jumbo in België lage Nederlandse prijzen zal hanteren. In Nederland mag je een product onder de inkoopprijs verkopen, dat mag bij onze Zuiderburen niet. Bovendien verschillen accijnzen en btw. Die verschillen zijn volgens Daltix te zien bij Albert Heijn waar merkproducten in de Belgische winkels 3 procent duurder zijn dan in Nederland.

Bij de foto: Jumbo is volgens Daltix gemiddeld 11 procent goedkoper dan Colruyt. Bron: Daltix

Reageer op dit artikel