nieuws

Grootaandeelhouder verkoopt Metro-belang

Buitenland 1886

DUISBURG – Grootaandeelhouder Haniel heeft een deel van zijn belang in de Duitse retailreus Metro verkocht. De kopers hebben bovendien een optie op de aankoop van het resterende belang van het familieconcern uit Duisburg.

Grootaandeelhouder verkoopt Metro-belang

‘Haniel is al langer bezig om zijn ondernemingsportfolio te diversificeren, uit te balanceren en uit te bouwen. Na uitgebreide overwegingen hebben wij besloten dat het voor Metro AG een een voordeel is om nieuwe investeerders te krijgen’, zo onderbouwde Haniel-topman Stephan Gemkow de stap. Haniel was ruim vijftig jaar grootaandeelhouder in Metro. De afgelopen jaren verloor Haniel miljarden door zijn belang in Metro omdat de beurskoers van het bedrijf klappen kreeg. De onderneming verloor zelfs zijn plek in de belangrijkste Duitse beursindex.

Investeerders uit Tsjechië en Slowakije

EP Global Commerce is de koper van een belang van 7,3 procent in Metro met de optie om ook de resterende 15,2 procent over te nemen. Achter deze investeerder zitten investeerders uit Tsjechië en Slowakije, Daniel Kretinsky en Patrik Tkac. Beiden hebben geen achtergrond in de detailhandel. Metro is in Nederland eigenaar van Makro en exploiteert verder onder meer de hypermarkten van Real. Het bedrijf werd vorig jaar in twee delen gesplitst, waarbij de elektronicaketens Media Markt en Saturn en aanverwante bedrijven zelfstandig verder gingen onder de naam Ceconomy.

Haniel al 250 jaar actief

In die laatste onderneming houdt Haniel zijn belang van 25 procent gewoon vast. Haniel was ooit de rijkste familie van Duitsland en werd 250 jaar geleden opgericht als handelaar in koloniale waren. Het familiebedrijf ontwikkelde zich tot investeerder in talloze ondernemingen en was al vroeg betrokken bij de groei van het Metro-concern.

Reageer op dit artikel