nieuws

‘Papa’ John Schnatter stapt op bij pizzaketen

Buitenland 1183

‘Papa’ John Schnatter stapt op bij pizzaketen
Foto: Wiki

NEW YORK – Oprichter en grootaandeelhouder John Schnatter van de Amerikaanse pizzaketen Papa John’s is per direct vertrokken als president-commissaris bij het bedrijf. Aanleiding is een uitspraak in een interview met het zakenblad Forbes.

Schnatter gaf dat interview volgens Het Financieele Dagblad juist om beleggers duidelijk te maken dat hij geen racist was. Hij haalde in het gesprek met Forbes de oprichter van fastfoodketen Kentucky Fried Chicken aan. ‘Colonal Sanders called blacks niggas’, vertelde hij. Schnatter toonde zich er daarna verbaasd over dat daarover geen publieke kritiek kwam. De uitspraak zorgde ervoor dat het aandeel Papa John’s fors daalde op de beurs, waarna Schnatter opstapte.

Eerdere ophef rond Schnatter

Eerder was hij al teruggetreden als bestuursvoorzitter nadat hij zich publiekelijk had uitgesproken tegen het recht van donkere spelers in de American footballcompetitie NFL om als protest te knielen tijdens het volkslied. Schnatter blijft vooralsnog wel het boegbeeld van de door hem opgerichte keten. Zijn gezicht staat op de pizzadozen en hij komt aan het woord in vrijwel iedere commercial van de keten. Papa John’s is de nummer drie op de markt voor pizza’s in de Verenigde Staten.

Papa John’s is ook in Europa actief

Het bedrijf zet wereldwijd zo’n 1,78 miljard dollar om. Het bedrijf heeft zijn hoofdkwartier in Jeffersontown in Kentucky en werd in 1984 opgericht door Schnatter die vanuit een omgebouwde bezemkast in een restaurant pizza’s ging verkopen. Naar aanleiding van de uitspraken over spelers stopte Papa John als de officiële pizzasponsor van de NFL. Die rol werd overgenomen. De keten is verder onder meer vertegenwoordigd in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Spanje. Het bedrijf heeft ook in Nederland een aantal filialen.

Reageer op dit artikel