nieuws

Asda-topman vreest grenscontroles

Buitenland 474

Asda-topman vreest grenscontroles

LEEDS – Roger Burnley, topman van de Britse supermarktketen Asda, verwacht dat de Brexit ‘significante consequenties’ heeft voor de voedselverkoop in het Verenigd Koninkrijk. Met name de kans op vertraging door grenscontroles vindt hij zorgwekkend.

Burnley vreest kwaliteitsverlies en verwacht dat meer producten weggegooid moeten worden omdat ze niet meer vers zijn. Dit zegt hij tegen de Press Association. Retail Gazette rapporteerde eerder al dat al in de eerste weken na de officiële Brexit voedseltekorten kunnen ontstaan in de Britse supermarkten, als er geen goede afspraken worden gemaakt.

Asda haalt veel vlees uit Ierland

Veel vlees dat Asda in de supermarkten aanbiedt, komt uit Ierland. Als de Brexit leidt tot meer controle aan de grens, worden deze vleesproducten minder snel geleverd. ‘Dat zal behoorlijk dramatisch zijn voor onze bedrijfsvoering’, aldus Burnley. Hij noemt het nummer-één-prioriteit om een soepele doorstroom bij de grenzen te garanderen.

Britse top 3 maakt zich zorgen

De zorgen van de topman van Asda zijn in lijn met die van de ceo’s van de andere twee top-3-supermarkten in Groot-Brittannië. Zowel Mike Coupe van Sainsbury als Dave Lewis van Tesco uitten hun zorgen al over verspilling en over groeiende voedselprijzen als consequentie van de Brexit.

Burnley zegt overigens ‘hoopvol’ te blijven dat de Britse overheid tot een goede handelsovereenkomst kan komen met de EU.

Zie ook: Nielsen: Aldi en Lidl profiteren van Brexit

Reageer op dit artikel