nieuws

Meeste Vlamingen weten weinig van voedsel

Buitenland 871

Meeste Vlamingen weten weinig van voedsel

ANTWERPEN – De meeste Vlamingen weten eigenlijk maar weinig over voedsel. In een onderzoek werd gemiddeld maar 39 procent van de vragen goed beantwoord. Jongeren tussen de 18 en 29 jaar zaten gemiddeld zelfs maar op 34 procent.

Eos Wetenschap legde aan een panel van 542 Vlamingen een reeks van 34 meerkeuzevragen over hun voeding voor. De onderwerpen varieerden daarbij van gezondheid tot dierenwelzijn, het milieu en social-economische omstandigheden, zo meldt het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws. Slechts een klein deel van de ondervraagden wist bijvoorbeeld hoeveel de aanbevolen hoeveelheid groente per dag bedraagt. Minder dan één op de vier gaf op die vraag het goede antwoord. Op de vraag of halfvolle chocolademelk of Coca-Cola de meeste suiker per liter bevat wist slechts 6 procent dat dit de chocolademelk is. Ook op  vragen waarbij het vitamine C-gehalte van sinaasappels en rode kool of het herkennen van keurmerklabels centraal stonden, gingen veel ondervraagden de mist in

Jongeren snappen weinig van agf-seizoenen

Jongeren deden het dus nog iets slechter. Dat heeft volgens de krant vooral van doen met het feit dat Vlamingen tussen de 18 en 29 niet meer weten hoe de seizoenen voor groenten en fruit in elkaar zitten. Maar één op de drie ondervraagde jongeren was in staat het tomatenseizoen te identificeren. Ter vergelijking: onder 50-plussers lag dat percentage op 80 procent. Voor het bepalen van het moment van het oogsten van appels waren er soortgelijke uitkomsten. Jongeren kennen echter bijvoorbeeld wel beter het verschil tussen een vegetariër en een veganist.

Te veel tegenstrijdige informatie over voeding

HLN vroeg diëtiste Tanje Callewaert om de slechte uitslag van het onderzoek onder Vlamingen te verklaren. ‘Vandaag circuleert er zoveel tegenstrijdige informatie over voeding en gezondheid dat we totaal in de war geraken.’ Ze denkt dat het feit dat jongeren de oogstseizoenen niet kennen door het feit dat supermarkten de meeste producten het hele jaar door verkopen.

Lees ook: Ouders willen hulp bij gezondere voeding

Reageer op dit artikel