nieuws

Ocado sluit alliantie met Zweeds ICA

Buitenland 3206

Ocado sluit alliantie met Zweeds ICA
Foto: Shutterstock

LONDEN – De Britse online supermarkt Ocado heeft een alliantie gesloten met de Zweedse supermarktketen ICA voor het gebruik van de technologie. Ocado gaat in Stockholm een vrijwel volledig gerobotiseerd distributiecentrum bouwen ten bate van de online- activiteiten van ICA.

Het is de derde deal op dit gebied in enkele maanden tijd. Eerder werden soortgelijke allianties gesloten met het Franse Casino en het Canadese Sobeys. Ocado geldt als een pionier op het gebied van websupermarkten en investeerde de afgelopen jaren enorm veel geld in het ontwikkelen van nieuwe technieken om de logistiek voor het thuisbezorgen van boodschappen te verbeteren. Het verkopen van deze technieken moet een belangrijke bron van inkomsten worden voor de onderneming.

Ook gebruik bezorgtechnologie

De deal tussen ICA en Ocado komt niet als een totale verrassing. In december meldden Zweedse media al dat er gesprekken lopen. Het nieuwe distributiecentrum moet binnen 3 jaar operationeel zijn. De manier van werken wordt echter aangepast aan de structuur van ICA, met zijn vele zelfstandige ondernemers. Op dit moment worden onlinebestellingen nog in winkels verzameld. De transactie omvat naast het moderne distributiecentrum ook het gebruik van de last mile-routingmanagement technologie om de kosten van het afleveren van boodschappen te verlagen en de accuratesse te vergroten.

ICA heeft verleden met Ahold

ICA is met een marktaandeel van 36 procent de marktleider in Zweden. Het bedrijf was in het verleden eigenaar van een meerderheid van de aandelen in het Zweedse bedrijf, maar verkocht het belang van 60 procent in 2013 voor omgerekend €2,45 miljard aan een investeerder. Het belang van Ahold in ICA werd vooral bekend vanwege de rol van het bedrijf in het boekhoudschandaal rond Ahold aan het begin van deze eeuw. Het draaide daarbij om zogenoemde sideletters die de omzet van Ahold kunstmatig oppompten. Dit kostte uiteindelijk topman Cees van der Hoeven en financieel topman Michel Meurs de kop.

Lees ook: Ocado test zelfrijdende bezorgauto

 

Reageer op dit artikel