nieuws

Prijsverschil A-merken NL-België iets gedaald

Buitenland 1974

Prijsverschil A-merken NL-België iets gedaald
Foto: Shutterstock

BRUSSEL – Belgen betalen gemiddeld 12,9 procent meer voor A-merkproducten dan Nederlanders. Dat is een marginale verkleining van het prijsverschil ten opzichte van 4 jaar eerder. Het prijsverschil tussen België en Duitsland is wel flink toegenomen.

Verschillende Belgische kranten schrijven vanmorgen over het jaarverslag van het Prijzenobservatorium. Daaruit blijkt dat Belgische consumenten voor identieke producten gemiddeld 13,4 procent meer betalen in de supermarkt dan klanten in Duitsland. Ten opzichte van Nederland bedraagt het prijsverschil 12,9 procent, terwijl Belgen die in Frankrijk hun boodschappen gaan doen 9,1 procent goedkoper uit zijn. De prijsverschillen worden onder meer verklaard door een slechtere onderhandelingspositie van Belgische retailers, de hogere belastingen en hogere loonkosten in België.

Vooral prijsverschil met Duitsland groter

Het is niet voor het eerst dat het Prijzenobservatorium met zo’n onderzoek komt. Een vergelijking met resultaten uit 2013 wijst uit dat Belgische consumenten nu iets minder voordelig uit zijn als ze naar Nederland komen voor hun A-merkboodschappen. Het prijsverschil bedroeg toen nog 13 procent. Ten opzichte van Frankrijk was het verschil toen nog 9,2 procent. Ten opzichte van Duitsland is het prijsverschil echter wel flink opgelopen. In 2013 waren klanten in Duitsland nog maar 8 procent goedkoper uit.

Agf in België wel voordeliger

Daaruit valt mogelijk af te leiden dat A-merken nu in Duitsland goedkoper zijn dan in Nederland. De onderzoekers melden dat verse producten, in het bijzonder agf, in België vaak wel voordeliger zijn dan in de buurlanden.

Lees ook: Picnic goedkoper dan Dirk met A-merken

Reageer op dit artikel