nieuws

Ierse export naar Nederland: +26 procent

Buitenland 1907

Ierse export naar Nederland: +26 procent
Coop supermarkt in Zutphen. Iers rundvlees.

DUBLIN – De export van Ierse landbouw naar Nederland is met 26 procent gestegen. Opvallend is wel een verschuiving: Nederland importeert meer zuivel en relatief minder vlees.

Dat blijkt uit de cijfers van Bord Bia, de Ierse exportorganisatie. Voor supermarkten moeten de cijfers met enige terughoudendheid worden geinterpreteerd, omdat zij ook de herexport en gebruik in horeca omvatten.

Groei komt met name uit zuivel

Desalniettemin is de trend in de cijfers overduidelijk. De totale export naar Nederland is gestegen met ruim 26 procent tot €880 miljoen. De groei komt met name uit zuivelproducten (+55%). Zuivel is ook de grootste groep in de export, met een waarde van €425 miljoen. Rundvlees (exportwaarde €193 miljoen) zag een daling van 4 procent in de export naar ons land. Opvallend is verder de groei van door Ierland geëxporteerd seafood, met  plus 81 procent de grootste stijger.

AH is belangrijk verkoopkanaal

Albert Heijn is sinds jaar en dag een groot verkoopkanaal van Iers rundvlees. De keten verkoopt het onder de naam Greenfields. Greenfields werd als  argument gebruikt tegen de kiloknallercampagne van Wakker Dier. Wakker Dier schaarde vlees dat geen erkend dierenwelzijnskeurmerk draagt en in een folder wordt vermeld onder de kiloknallers. ‘Hiertoe behoren ook bij uitstek diervriendelijke concepten als bijvoorbeeld Natuurvlees van Emté en AH Greenfields van Albert Heijn’, luidde de kritiek uit de supermarktwereld.

Zie hieronder de exportcijfers (Bron: Bord Bia):

 

Reageer op dit artikel