nieuws

Kaufland heeft geen plannen in Nederland

Buitenland 5164

Kaufland heeft geen plannen in Nederland
(c) Wikimedia Commons

NECKARSULM – Het Duitse Lidl & Schwarz heeft geen plannen voor grootschalige Kaufland-vestigingen in Nederland.

Dat schrijft woordvoerder Münzing van het concern in antwoord op vragen van Distrifood. ‘We hebben met Kaufland geen expansieplannen voor Nederland’, zegt de woordvoerder.

Kaufland de deur gewezen

Vorige week maakte de gemeente Deventer bekend dat het Kaufland de deur had gewezen. De Duitsers zouden geïnteresseerd zijn in een deels leegstaand pand van 18.000 vierkante meter en hadden ontwikkelaar Paul Evers ingeschakeld om hun interesse in Deventer kenbaar te maken.

Ontwricht retailstructuur

De gemeente wees Kaufland echter de deur, zo liet woordvoerder Maarten-Jan Stuurman weten, omdat het de retailstructuur in de stad te veel zou ontwrichten. ‘Het gaat hier in hoofdzaak om een megagrote supermarkt die naar verwachting alle andere supermarkten in Deventer heel veel omzet zou ontnemen’, liet de woordvoerder van de gemeente in dagblad De Stentor optekenen. De komst van Kaufland in combinatie met bouwmarkt/woonwinkel Poco zou 300 banen hebben opgeleverd.

Nooit contact geweest

Volgens Münzing van Lidl & Schwarz is er nooit contact geweest met de gemeente Deventer. ‘Wij hebben nooit met ze gesproken en evenmin een aanvraag voor een bouwvergunning ingediend.’

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat er sprake is van een mogelijke komst van een Duitse megasupermarkt naar Nederland. Jarenlang was er sprake van de mogelijke komst van Famila naar Nederland. Ook Marktkauf leek ooit geïnteresseerd in Nederlandse vestigingen, maar de berichten kwamen nooit verder dan geruchten.

Moeite in eigen land

Kaufland heeft in eigen land moeite te groeien. In het boekjaar 2016/2017 dat loopt tot en met februari van dit jaar liet Kaufland in Duitsland, waar het in totaal 650 vestigingen heeft, slechts een omzetgroei van 0,7 procent zien naar in totaal €13,6 miljard. Ter vergelijking: Albert Heijn boekte in 2016 een omzet van €13 miljard (incl. Gall & Gall). Kaufland koopt op Europees niveau in via EMD. Van die organisatie is ook Superunie lid. Het gaat daarbij wat Kaufland betreft uitsluitend om de inkoop van de Oost-Europese winkels in Tsjechië, Slowakije, Polen, Kroatië, Roemenië en Bulgarije. Dat deel van Kaufland wordt gezien als omzetmotor van de formule. De winkels van Kaufland zijn tussen de 2500 en 14.000 vierkante meter.

Reageer op dit artikel